Hiina eitas relvamüüki Gaddafi vägedele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa valitsusvägede võitlejad.
Liibüa valitsusvägede võitlejad. Foto: SCANPIX

Hiina tõrjus süüdistusi, nagu oleks kommunistliku rahvavabariigi firmad müünud Muammar Gaddafi vägedele relvi ja rikkunud Liibüale kehtestatud relvaembargot.

«Me oleme täitnud ja täidame alati ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone 1970 ja 1973,» kinnitas Hiina välisministeeriumi esindaja Jiang Yu täna ajakirjanikele, viidates resolutsioonidele, millega kehtestati Liibüale relvaembargo ja nõuti tsiviilelanike kaitsmist, vahendas RIA Novosti.

Kuigi Jiangi kinnitusel kontrollib Hiina oma relvatootjate eksporti, sattusid Kanada ajakirjanike kätte dokumendid, mille kohaselt pakkusid Hiina firmad Gaddafile lojaalsetele vägedele relvamüügikeelust hoolimata mitmesugust sõjatehnikat hinnanguliselt 200 miljoni dollari ulatuses.

Hiina valitsuse teatel kohtusid rahvavabariigi firmade esindajad Hiinas küll Gaddafi režiimi ametnikega, kuid kõnelused toimusid Pekingi teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles