Jaapan jälgib Venemaa sõjaväemanöövreid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriili saared.
Kuriili saared. Foto: Postimees.ee.

Jaapani valitsusallika teatel viib Venemaa õhuvägi Ohhoota meres asuvate vaidlusaluste saarte lähedal läbi sõjaväeõppusi.

Jaapani valitsuse kabinetiülema Osamu Fujimura sõnul toimuvad manöövrid ebatavaliselt lähedal saareriigi õhupiirile. Fujimura sõnul on Tokyo esitanud järelpärimise ka Venemaa võimudele, vahendas uudistevõrk AFP.

«Valitsus jälgib riikliku julgeoleku seisukohast tähelepanelikult olukorda,» lisas Fujimura.
Venemaa ja Jaapani territoriaaltüli puudutab Vaikses ookeanis asuvat nelja saart, mida Venemaal tuntakse Lõuna-Kuriilidena ja Jaapanis Põhjaterritooriumina.

Jaapan on seisukohal, et vaidlusalused saared pole kunagi Venemaale kuulunud ja NSV Liit okupeeris riigile väljapääsu ookeanile taganud ja kommunistliku impeeriumi võimaliku rünnaku eest kaitsnud saared ebaseaduslikult.

Venemaa pole aga nõus saartest loobuma, mistõttu ei nõustu Tokyo allkirjastama ka rahulepingut. Nimelt pole Teises maailmas eri leerides sõdinud riiki sõlminud tänaseni rahulepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles