ELi kliimapaketi kõnelustel ei suudetud ummikseisu murda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ning Ida-Euroopa liidrid kliimapaketi kõnelustel.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ning Ida-Euroopa liidrid kliimapaketi kõnelustel. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ning Ida-Euroopa liidrid ei suutnud murda ummikseisu Euroopa Liidu plaani üle vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni, kuid Sarkozy sõnul olid kõnelused siiski edukad.

ELi kliimasoojenemise vastase võitluse pakett sisaldab kolme suuremat punkti - kasvuhoonegaaside õhkupaiskamine vähendamine 20 protsendi võrra aastaks 2020, uuenevate energiaallikate kasutamise kasv ja energiakasutamise vähendamine, kasutades kokkuhoidvamat tehnikat, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Üheks suurimaks vastuseisjaks on Poola, mille elekter toodetakse rohkem kui 90 protsendi ulatuses kivisöest.

«Riigid, keda me siin täna esindame, on huvitatud kokkuleppest sel teemal, kuid tahavad samas tunda majanduslikku kindlust pärast sellise leppe allkirjastamist,» rääkis Poola peaminister Donald Tusk.

Samas on EL lubanud süsinikdioksiidi õhkupaiskamist vähendada lausa 30 protsenti, kui maailm paketiga kaasa tuleb.

Kohtumisel osalenud Eesti peaminister Andrus Ansip märkis, et energeetika osas on oluline, et ka kolmandad riigid võtaksid endale tulevikus Euroopa Liiduga sarnased kohustused kasvuhoonegaaside emissioonide piiramisel. Eesti eesmärk on luua ühine euroliidu energiaturg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles