9/11 ohvreid mälestatakse homme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringus vaadeldi ka 11.septembri ja mulluste Pariisi rünnakute vahelisi seoseid.
Uuringus vaadeldi ka 11.septembri ja mulluste Pariisi rünnakute vahelisi seoseid. Foto: SCANPIX

Ameeriklased meenutavad kümne aasta taguseid sündmusi kõigis kolmes terrorirünnakute paigas.

Suurim tseremoonia leiab aset Maailma Kaubanduskeskuse varemete juures ehk Ground Zerol, kus ohvrite omaste, presidentide Obama ja Bushi, New Yorgi linnapea Mi­chael Bloombergi ning New Yorgi ja New Jersey kuberneri juuresolekul loetakse ükshaaval ette kõigi 2753 inimese nimed, kes 11. septembril 2001 USA suurimas linnas surma said.

Endiste kaksiktornide juures avatakse homme ka riiklik 9/11 memoriaal, mis koosneb tornide vundamendi asemele rajatud kahest hiiglaslikust ruudukujulisest purskkaevust.

Mälestusmärgi taga kõrgub One World Trade Center, endise nimega Freedom Tower – praegu ehitusjärgus 80-korruseline kontorihoone, millest saab kahe aasta pärast valmides USA kõrgeim ehitis. Siis on hoonel 104 korrust.

Tõsiasi, et Ground Zero, kus aastaid laiutas ehitusplats, on viimaks hakanud millegagi täituma, annab homsele aastapäevale tavapärasest optimistlikuma alltooni, kirjutas AFP.

Ameeriklaste jaoks on tegemist rahvuslikult olulise ja erilise tähendusega päevaga.

Eelmisel nädalal avaldatud küsitlustulemuste järgi mäletab koguni 97 protsenti ameeriklastest, kus nad šokeerivat uudist kuuldes viibisid. Seetõttu peaksid homsed üritused pakkuma üha enam polariseerunud riigis ebatavalise ühtsushetke.

Peale New Yorgi mälestatakse ohvreid ka Pentagonis ja Shanksville’i külas Pennsylvanias, kus vaprad reisijad sundisid kaaperdajaid lennuki alla kukutama, et see Washingtoni ei jõuaks.

Pealinnas toimub homme ka religioosne kontsert, kus esinevad metsosopran Denyce Graves, kantrilaulja Alan Jackson ja soulidiiva Patti LaBelle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles