Endine nõunik heidab Chiracile halba varju

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jacques Chirac.
Jacques Chirac. Foto: SCANPIX

Prantsuse ekspresidendi Jacques Chiraci kunagise abi sõnul sai uurimise all olev endine riigipea Aafrika liidritelt raha oma valimiskampaania rahastamiseks.

Aafrika eksperdina Chiraci nõunikuna töötanud Robert Bourgi ütles Prantsuse ajalehele Journal du Dimanche, et endine riigipea ja tema peaminister Dominique de Villepin said mitmete Prantsuse endiste Aafrika asumaade liidritelt kohvreid, mis sisaldasid sularaha, vahendas uudistevõrk AFP.

Praeguse presidendi Nicolas Sarkozy meeskonnas tööd jätkava Bourgi hinnangul oli raha mõeldud Chiraci presidendikampaania rahastamiseks. Tema sõnul said Chirac ja Villepin raha ajal, mil Chirac töötas Pariisi linnapeana.

«Raha polnud kunagi vähem kui viis miljonit franki (üle 750 000 euro – toim),» väitis Bourgi, kelle sõnul võis kohvris olla ka kuni 15 miljonit franki. Bourgi sõnul suurenesid summad valimiste lähenedes.

«Ma mäletan, kui raha esimest korda Villepini juuresolekul üle anti. Raha saadi Zaire presidenilt Mobutult,» jätkas Bourgi, viidates Kongo presidendile Mobutu Sese Sekole. «See oli 1995. aastal. Ta andis mulle 10 miljonit franki, mille Jacques Foccart andis üle Chiracile,» täpsustas Bourgi. Foccart töötas seejuures samuti Chiraci nõunikuna.

Lisaks Mobutu Sese Sekole mainis Bourgi ka Senegali, Burkina Faso, Elevandiluuranniku ja Gaboni riigijuhte, kes väidetavalt maksid Chiracile 2002. aasta valimiskampaania rahastamiseks umbes kümme miljonit dollarit.

Süüdistus heidab lisaks kohtu all olevale Chiracile varju ka Villepinile, keda peetakse tuleval aastal toimuvate presidendivalimiste võimalikuks kandidaadiks. Mees ise on süüdistusi eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles