Tõmošenko võib koalitsiooni nimel NATO-le selja keerata

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina ajalehe andmetel on peaminister Julia Tõmošenko blokk (BJuT) ja venemeelne Regioonide Partei töötanud välja koalitsioonilepingu esialgse versiooni, millega koalitsioon keeraks NATO-le selja. 

Ajaleht Kommersant-Ukraina teatel on BJuT sõlminud Regioonide Parteiga deklaratiivse iseloomuga dokumendi, mis koosneb kahest osast. Esimene neist puudutab põhimõtteid, mille alusel parlamendienamus moodustatakse ja teine määrab kindlaks selle tegutsemise reeglid, vahendas UNIAN.

Anonüümseks jääda soovinud allikas selgitas väljaandele, et parteid ei püüa lahendada absoluutseid ideoloogilisi vastuolusid, mis tähendab seda, et BJuT ei toeta riigi püüdlusi liitumaks NATOga ja Regioonide Partei ei suru läbi kava, mille kohaselt kuulutatakse vene keel teiseks riigikeeleks.

Koalitsioonilepingu järgi võib Ukraina sõjaliste liitudega ühineda vaid juhul, kui rahvas annab sellele referendumil heakskiidu.

Lisaks näeb leping ette põhjaliku põhiseadusliku reformi läbiviimise, mis muudab Ukraina parlamentaarseks vabariigiks. Mõlemad erakonnad on ka varem teinud presidendi volituste piiramiseks koostööd.

Suur osa dokumendist puudutab ka üleilmset majanduskriisi ja selle mõju Ukrainale. Muuhulgas kavatsetakse teha parandusi ka maaomandit puudutavatesse seadustesse ja viia läbi radikaalne õigusreform.

Ajalehe allika sõnul on nende seadusparanduste autoriks endise riigipea Leonid Kutšma personaliülem Viktor Medvedtšuk. BJuTi poolt on dokumendi autor parlamendi asespiiker Mõkola Tomenko ja fraktsiooni saadik Andri Portnov.

Ukraina sisepoliitiline kriis sai alguse, kui president Viktor Juštšenko otsustas parlamendi laiali saata, kuna peaministri partei tegi parlamendis riigipea võimuvolituste piiramiseks laialdast koostööd Regioonide Partei, kommunistide ja Vladimir Litvini bloki saadikutega.

Ukraina ühinemispüüdlusi NATO ja Euroopa Liiduga toetav Juštšenko süüdistas oranži revolutsiooni aegset kaaslast olukorra destabiliseerimises ja riigi reetmises.
Erakorralised valimised toimuvad Ukrainas järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles