Amnesty süüdistab Liibüa ülestõusnuid sõjakuritegudes

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafi-vastased võitlejad eile Liibüas.
Gaddafi-vastased võitlejad eile Liibüas. Foto: SCANPIX

Inimõiguste eest võitlev Amnesty International süüdistas Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu (NTC) võitlejaid inimsusevastastes kuritegudes, vahendab AFP.

Sama süüdistus tabas ka endise liidri Muammar Gaddafi režiimi. Ülestõusnud kukutasid Gaddafi just sõjakuritegude sooritamise tõttu.

Amnesty 122-lehelises raportis kirjeldatakse peamiselt Gaddafi režiimi julmusi, kuid seal märgitakse ka ära, et NTC olevat oma inimõigusi rikkunud võitlejate vastutusele võtmise suhtes tõrges.

«Opositsioonivägede võitlejad on tapnud, piinanud, röövinud ja ebaseaduslikult vangistanud julgeolekujõudude liikmeid ning Gadafi-meelsuses kahtlustatavaid,» seisis AFP vahendusel  Amnesty Internationali raportis.

Raportis kirjeldati üksikasjalikult ülestõusmise algusajal toimunud intsidenti, kus Gaddafi sõdureid peksti surnuks ja vähemalt kolm neist poodi üles. Osa kinnivõetud või vabatahtlikult alistunud sõdureid tulistati surnuks.

Amnesty Internationali esindajad kutsusid ka raportis üles kõigi väidetavate kuritegude suhtes uurimist algatama ja süüdlasi kohtu ette tooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles