Hiinas vahistati rämpsõli müüjad

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduks kasutatava õli pudelid Shenyangi supermarketis 2008. aasta aprillis.
Toiduks kasutatava õli pudelid Shenyangi supermarketis 2008. aasta aprillis. Foto: SCANPIX

Hiina võimud teatasid täna 32 inimese vahistamisest, keda kahtlustatakse rentslist saadud jäätmetest valmistatud toiduõli müümises, vahendab AFP.

See on viimane riiki tabanud toiduohutust puudutavatest skandaalidest.

Pea aasta tagasi avastas Hiina riigimeedia, et umbes üks kümnendik Hiinas kasutatavast toiduõlist on tehtud restoranide ära visatud toiduõlist. See aga sisaldab ka kantserogeenseid aineid.

«Teeseldes biodiisli töötlemist, ostsid kahtlusalused alates 2009. aastast Zhejiangist, Sichuanist ja Guizhoust  kasutatud õli. Nad muutsid selle toiduõliks ja müüsid seda turul,» sõnas avaliku turvalisuse ministeeriumi esindaja.

Eelmisel aastal puhkenud toiduõli-skandaalis hindasid eksperdid, et hiinlased kasutavad igal aastal kaks kuni kolm tonni ebaseaduslikku õli. Nad lisasid, et äri on äärmiselt kasulik, kuna toidujäätmete ostmise ja selle rafineerimise kulud on madalad.

Hiina toidutööstus on oma ohtutusprobleemide poolest kurikuulus. Olukorda pole suutnud parandada ka valitsuse pidevad haarangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles