9/11 rünnaku väidetavad korraldajad tahavad süü omaks võtta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitse aastat tagasi maailma raputanud terrorirünnakute korraldamise väidetav organisaator ja viis tema kaaslast tahavad end süüdi tunnistada.


Pakistani päritolu Khalid Sheikh Mohammed ja veel neli inimest, keda süüdistatakse 11. septembril toimunud ja ligi 3000 inimese elu nõudnud terrorirünnakute kavandamises, saatsid Guantánamo sõjaväekohtunikule kirja, milles avaldasid soovi tunnistusi anda ning süü üles tunnistada, vahendas Reuters.

«Me kõik viis jõudsime kokkuleppele, et me tahame paluda kohut viia viivitamatult läbi ülekuulamine, et me saaksime anda tunnistusi [...] vastavalt meie puhtsüdamlikule soovile, ilma mistahes surveta, ähvardusteta, alandamiseta või lubadusteta,» tsiteeris saabunud kirja kohtunik Steven Henley.

Henley lubas kohtualuseid küsitleda, et teha kindlaks, kas kinnipeetavad tahavad ennast vabatahtlikult süüdi tunnistada, sest oma süü kinnitamisel ähvardab neid surmanuhtlus. Siiski ei viidaks surmanuhtlust kohtuprotsessi iseärasuse tõttu läbi lähemate aastate jooksul.

Kohus lubas täna toimunud istungil viibida ka mõnel 11. septembri terrorirünnakutes hukkunud ohvri sugulastel. Siiski jälgisid lähedased toimunut läbipaistva pleksiklaasi tagant.

«Ma ei usalda ühtegi ameeriklast,» ütles Mohammed veidi varem ja varem korduvalt viidanud asjaolule, et ta ja tema kaasvangid ei usalda neile määratud advokaate ning neid on ülestunnistustele sunnitud vägivallaga.

Väidetavalt on Mohammed terroriaktide kavandamise ka üles tunnistanud, kinnitades, et tema vastutas 11. septembri operatsiooni eest «Ast kuni Zni». Lisaks sellele võttis mees omaks ka mitme teise terrorirünnaku kavandamise. Muu hulgas olevat ta enda sõnul kavandanud ka USA presidentide Bill Clintoni, Jimmy Carteri ja paavst Johannes Paulus II mõrva ning Londonis asuva Big Beni kellatorni ründamist.

Mohammed vahistati 2003. aastal Pakistanis ning ta anti üle Ühendriikide julgeolekujõududele, kes hoidsid mees kolm aastat salavanglates enne, kui nad 2006. aastal ta Guantánamo lahes asuvasse kurikuulsasse kinnipidamisasutusse toimetasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles