Iisrael karmistas blokaadi Gaza sektorile ja keelas kütusetarned

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina veokijuhid Kerem Shalomi piiripunktis Gaza sektori ja Iisraeli vahel.
Palestiina veokijuhid Kerem Shalomi piiripunktis Gaza sektori ja Iisraeli vahel. Foto: SAID KHATIB / AFP / SCANPIX

Iisrael karmistas täna oma blokaadi Gaza sektorile, keelates kütusetarned läbi riigi ainsa piiripunkti palestiina äärmusrühmituse Hamas kontrolli all oleva enklaaviga.

Iisraeli kaitseministeerium teatas otsusest eile hilisõhtul pärast seda, kui oli juba eelmisel nädalal Gazast Iisraeli lennutavate põlevate lohede tõttu sulgenud piiripunkti suurele osale kaubaveost.

Kütusetarned jäävad peatatuks pühapäevani, teatas ministeerium avalduses, milles lisati, et lubatud kalapüügitsooni ulatust Gaza vetes vähendatakse kuuelt meremiililt kolmele.

Iisraeli-Gaza piiripunkt Kerem Shalom, mida läbivad kaubad, jääb avatuks toidule ja ravimitele juhtumipõhiselt.

«Hamasi jätkuvate jõupingutuste valguses otsustas kaitseminister Avigdor Lieberman pärast konsulteerimist sõjaväejuhiga sulgeda Kerem Shalomi pühapäevani kütuse- ja gaasitarnetele,» seisis avalduses.

Hamas taunis Iisraeli otsust, nimetades piiripunkti esialgset sulgemist eelmisel nädalal inimsusevastaseks kuriteoks.

Gaza palestiinlased peavad õhupalle ja tuulelohesid, mille külge on kinnitatud lõhkekehad, legitiimseks vastupanuks Iisraeli enam kui aastakümne kestnud blokaadile.

Kerem Shalom on ainus kaubavedusid käitlev piiripunkt Gaza ja Iisraeli vahel. Inimeste piiriületust korraldatakse Erezi piiripunkti kaudu.

Gaza ainus muu piiripunkt on Rafah´ piiril Egiptusega. Rafah´ on suure osa viimastest aastatest olnud suletud, kuid Egiptus on seda alates mai keskpaigast avatuna hoidnud.

Iisraeli tuletõrje pressiesindaja sõnul katavad palestiinlaste põlevatest lohedest tekitatud põlengud 2600 hektari suuruse maa-ala ning need on tekitanud Iisraelile sadade tuhandete eurode väärtuses kahju.

Kerem Shalomi piiripunkti sulgemine järgneb Iisraeli ja Gaza äärmusrühmituse ägedaimale relvakokkupõrkele alates 2014. aasta suvesõjast. Iisrael ründas laupäeval Hamasi pataljoni peakorterit Beit Lahias, mis hõlmab linnalahingu väljaõpperajatisi, relvaladu, väljaõppekomplekse, juhtimiskeskusi, kontoreid ja muid sihtmärke.

Hamas tulistas päeva jooksul Gazast Iisraeli territooriumile sadakond raketti ja miinipildujamürsku.

Iisraeli sõjaväe pressiesindaja sõnul tingisid juudiriigi otsuse jõudu kasutada pidevad Hamasi raketirünnakud, Hamasi otsus õhutada vägivalda Gaza-Iisraeli piiril ning iisraellaste põldude süütamine põlevate lohedega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles