Inimõiguskohus taunis Venemaa käitumist Politkovskaja ja Pussy Rioti asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Politkovskaja 2005. aasta fotol.
Anna Politkovskaja 2005. aasta fotol. Foto: SCANPIX

Strasbourgis asuv Euroopa Inimõiguste Kohus taunis täna kahes eraldiseisvas kohtuotsuses Venemaad seoses ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrvajuurdlusega ning punkbändi Pussy Riot kohtlemise eest.

2006. aasta oktoobris Moskvas tapetud Politkovskaja juhtumis otsustas inimõiguskohus, et Venemaa ei suutnud viia läbi kohaseid juurdlustoiminguid mõrva tellinud isiku või isikute leidmiseks.

Kohus leidis ka, et 2012. aastal vahistatud kolmele Pussy Rioti liikmele sai osaks ebainimlik või alandav kohtlemine ning rikuti nende õigust õiglasele kohtupidamisele ja vabadusele.

Strasbourgi kohtu teatel oleksid Vene võimud pidanud uurima võimalust, et Politkovskaja mõrva tellisid Vene (föderaalse julgeolekuteenistuse) FSB agendid või Tšetšeenia Vabariigi administratsioon, teatasid kohtunikud.

Kaebuse esitas Euroopa inimõiguskohtule Politkovskaja perekond, kelle hinnangul ei viinud Venemaa läbi adekvaatset juurdlust hoolimata sellest, et viis inimest on seotuse tõttu mõrvaga süüdi mõistetud.

Kohus andis Venemaale korralduse maksta 20 000 eurot Politkovskaja emale, õele ja kahele lapsele.

Teine kaasus puudutas kolme Pussy Rioti liiget, kes arreteeriti 2012. aastal Vene presidendi Vladimir Putini vastase protestilaulu esitamise pärast Moskva kirikus.

Bändiliikmeid hoiti ülerahvastatud tingimustes kohtuistungile transportimisel ning neid alandati, kui nad pandi istuma klaaspuuri, otsustasid inimõiguskohtu seitse kohtunikku.

Samuti ei olnud Strasbourgii kohtu hinnangul õigustatud Pussy Rioti viiekuine kinnipidamine eeluurimise ajal. Vene prokuratuuri põhjused selleks olid kohtu hinnangul stereotüüpsed.

Kohtupidamine aktivistide üle oli ebaõiglane, kuna neil polnud võimalik suhelda oma advokaatidega ning kuna nende karistus oli erakordselt karm, lisas kohus.

Nadežda Tolokonnikovale ja Maria Aljohhinale määrati kahe aasta pikkune vangistus ning nad vabastati pärast ühte aastat ja üheksat kuud. Jekaterina Samutsevitš oli vangis üheksa kuud.

Nii Tolokonnikovale kui Aljohhinale peab Venemaa maksma 16 000 eurot, Samutsevitšile määrati 5000 euro suurune kompensatsioon. Samuti tuleb Vene valitsusel tasuda nende kohtukulud 11 760 eurot.

Eile vangistasid Vene võimud punkbändi neli liiget 15 päevaks pärast seda, kui nad tormasid jalgpalli MMi finaalmängu ajal väljakule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles