Üleilmne toidukriis kasvab kirjeldamatu hooga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmas nälgib ligi miljard inimest.
Maailmas nälgib ligi miljard inimest. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO toiduagentuuri juhi sõnul kasvab nälgivate inimeste arv lähima seitsme aasta jooksul maailmas kirjeldamatu hooga.


ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) juhi Jacques Dioufi teatel nälgib maailmas kokku 963 miljonit inimest. Sel aastal lisandus nälgivate inimeste hulka veel umbes 40 miljonit inimest, vahendas AFP.

«Selline kurb reaalsus on 21. sajandi koidikul lubamatu,» lisas Diouf, kes kutsus rikkamaid riike üles investeerima 23 miljardit eurot aastas, et toidunappuse käes vaevlevaid inimesi abistada. Tema sõnul moodustab see summa kaheksa protsenti arenenud riikides väljamakstavatest põllumajandustoetustest.

«Me peame endalt küsima, millised on prioriteedid. Kas selleks on 923 miljonit inimest, kellel puudub peamine inimõigus saada süüa?» küsis Diouf, kelle hinnangul ei avaldaks sellise summa maksmine edukate tööstusriikide põllumeestele mingisugust negatiivset mõju.

Diouf pani suured lootused jaanuaris Ühendriikide presidendi ametiülesandeid täitma asuvale demokraat Barack Obamale. Diouf tuletas meelde Obama kampaanialoosungit «Jah, me suudame!», kuid lisas, et me suudame seda ainult juhul, kui on paika pandud õiged prioriteedid.

FAO juhi sõnul ei suuda paljud riigid täita maailmaorganisatsiooni eesmärki, mis näeb ette nälgivate inimeste osakaalu vähendamist 2015. aastaks poole võrra. Peamise asjaoluna, miks nälgivate inimeste osakaal on viimastel aastatel tõusnud, tõi ta välja toiduainete hinnatõusu.

Valminud raporti kohaselt puudutab näljahäda peamiselt vaesemaid ja maata perekondi. Umbes 20 riigis on toidunappuse tõttu puhkenud rahutused, mis seeläbi mõjutab otseselt maailmarahu ja globaalset julgeolekut.

Dioufi hinnangul vajaks kogu globaalne valitsemise süsteem ümbervaatamist, et kõigil inimestel oleks juurdepääs toitudele ning põllumeestel väetisele ja söödale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles