Euroopa Liit ja Jaapan allkirjastasid vabakaubanduslepingu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu Ülemkogu eesistuja Donald Tusk (vasakult), Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker allkirjastasid ELi ja Jaapani vabakaubandusleppe täna Tokyos.
Euroopa Liidu Ülemkogu eesistuja Donald Tusk (vasakult), Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker allkirjastasid ELi ja Jaapani vabakaubandusleppe täna Tokyos. Foto: Martin Bureau / AFP / Scanpix

uroopa Liit ja Jaapan allkirjastasid täna tähtsa vabakaubanduslepingu, samas kui USA ja Hiina vahel on parasjagu puhkemas kaubandussõda.

Lepingu allkirjastasid Tokyos Euroopa Liidu Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Jaapani peaminister Shinzo Abe.

Tegemist on ELi ajaloo kõige mahukama vabakaubanduslepinguga, millega luuakse ligi kolmandikku maailma SKPst hõlmav vabakaubandusala.

Komisjoni president Jean-Claude Juncker märkis, et oma ajastuse ja ulatuse tõttu pole tegu vaid kaubandusleppe aga ka poliitilise sõnumiga, et Jaapan ja Euroopa Liit usuvad reeglitel põhinevasse maailmakorda.

«Mida me ütleme on see, et usume avatud, õiglasesse ja reeglitele tuginevasse kaubandusse. Ütleme, et kaubanduslepe ei ole nullsumma mäng, vaid võit mõlema osapoole jaoks,» ütles Juncker pressiteate vahendusel.

Sama mõtet kordasid ka Euroopa Liidu Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ja Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström, öeldes, et koos Jaapaniga saadetakse maailmale selge sõnum, et ollakse vastu ühepoolsetele kaubandusmeetmetele ja protektsionismile.

Leppe kohaselt kaovad enamik tollitasusid Jaapanisse eksportimisel Euroopa Liidu ettevõtete jaoks, kes praegu maksavad Jaapanisse eksportimisel aastas kokku üle miljardi euro jagu tollimakse.

Kaovad ka hulk regulatiivseid piiranguid, muuhulgas autosektoris. Samuti avab see Jaapani turu Euroopa Liidu põllumajandusekspordile ja suurendab ekspordivõimalusi ka mitmetes teistes sektorites, teatas Euroopa Komisjon.

Lisaks mitmete tollimaksude kaotamisele tagatakse lepinguga ka üle 200 Euroopa geograafilise tähisega põllumajandustoote kaitse Jaapanis ning osade Jaapani geograafiliste tähistega toodete kaitse Euroopas.

Teenustesektoris tagatakse Euroopa ettevõtetele muuhulgas ligipääs Jaapani hangeteturule 48 suurlinnas ning kaotatakse piirangud hangetele raudteesektoris.

Kaubandusleppele peavad lõpliku heakskiidu veel andma Euroopa Parlament ja Jaapani parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles