Bangladeshi politsei on uimastiäriga võideldes tapnud paarsada inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi politsei eriüksus ajamas nuiadega laiali meeleavaldajaid, kes protestisid narkoäri osaliste ilma kohtuotsuseta tapmise vastu.
Bangladeshi politsei eriüksus ajamas nuiadega laiali meeleavaldajaid, kes protestisid narkoäri osaliste ilma kohtuotsuseta tapmise vastu. Foto: AFP/SCANPIX

Bangladeshis on karmis uimastiäri vastases operatsioonis alates maist hukkunud 200 ja vangistatud 25 000 inimest, teatas kohalik inimõigusorganisatsioon.

Võimud on asunud võitlusse uimastite, eriti kofeiinist ja metamfetamiinist koosneva populaarse tänavatableti yaba vastu, millega kauplemine on Bangladeshis erakordselt tulus.

Siseminister Asaduzzaman Khani sõnul kestab narkosõda, kuni uimastiäri on kontrolli alla saadud. Tapetud isikud on igaüks seotud vähemalt kümne uimastikuriteoga, lisas ta.

Inimõiguslaste sõnul on politseinikud mitmel juhul lasknud oma ohvrid maha õigustamatult ja politseioperatsiooni kasutatakse aktivistide hinnangul suitsukattena arveteklaarimisele.

Tapmiste üle väljendas juunis sügavat muret ka ÜRO inimõigusvolinik Zeid Ra'ad al-Hussein.

Bangladeshi ametlikud avaldused, mille järgi mitte ükski tapetu ei olnud süüst vaba, on ohtlikud ja näitavad täielikku ükskõiksust seadusliku korra suhtes, seisis ÜRO avalduses.

«See on Bangladeshis pretsedenditu – nii palju inimesi tapetud nii lühikese aja jooksul,» ütles inimõigusorganisatsiooni Ain o Salish Kendra juht Sheepa Hafiza.

«See on väga kahetsusväärne. Me mõistame need kohtuvälised tapmised hukka ja tahame ausat juurdlust iga tapmise suhtes,» ütles ta.

Siseministeeriumi hinnangul on arreteeritud umbes 25 000 arvatavat narkodiilerit.

Bangladeshi vangide arv on pärast operatsiooni algust kasvanud 89 589 inimesele, mida on umbes kaks ja pool korda rohkem, kui vanglate mahutavus, sõnas ministeeriumi esindaja Sharif Mahmud Apu.

Eelmisel kuul põhjustas pahameeletormi ühe Bangladeshi piirilinna ametniku tapmine. Ohvri naine avalikustas helisalvestised, mis tema sõnul tõestavad, et tema abikaasa ei tulistanud politsei pihta, nagu väidab ametlik versioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles