Koosmeele Keskus liigub valimisvõidu suunas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad Jaunmarupe jaoskonnas.
Valijad Jaunmarupe jaoskonnas. Foto: SCANPIX

Kui loetud on üle 90 protsendi eile Läti parlamendivalimistel antud häältest, juhib peamiselt venekeelse elanikkonna huve esindav Koosmeele Keskus.

1027st valimisjaoskonnast 1022 antud hääled on üle loetud ning keskvalimiskomisjoni esialgse info kohaselt andis oma hääle Koosmeele Keskusele 28,54 protsenti valijaist, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Oma ajaloo esimese parlamendivalimiste võidu poole teel olevale Koosmeele Keskusele järgnevad Zatlersi Reformierakond (ZRP) (20,78 protsenti häältest), peaminister Valdis Dombrovskise ümber koondunud paremtsentristlik Ühtsus (18,81), rahvuslasi koondav ühendpartei Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK (13,85) ning Aivars Lembergsi Roheliste ja Põllumeeste Liit (ZZS) (12,14).

Ülejäänud parteid ei ületanud parlamenti pääsemiseks vajalikku viieportsendilist valimiskünnist, mis tähendab, et praeguse seisuga jääks seimist välja ka oligarhiks peetava Ainārs Šlesersi Reformierakond (LEP/LT) (2,41 protsenti häältest). Ülejäänud erakondade toetus jäi juba alla protsendi.

Koosmeele Keskuse toetus oli oodatult kõrgeim pealinnas Riias, mida juhib erakonna üks kahest peaministrikandidaadist Nils Ušakovs. Ka oldi edukad Venemaaga piirnevas Latgales.

Zatlersi ümber koondunud uus poliitiline jõud näitas parimat tulemust Vidzeme ja Kurzeme ja Zemgale piirkondades, kus ZRP edestas teisi parteisid.

Samas juhivad analüütikud tähelepanu sellele, et isegi kui vasakpoolne valimisliit parlamendivalimised võidaks, on neil väga raske pääseda valitsusse. Eelkõige viidatakse erakonna tihedatele sidemetele Venemaaga ning teiste erakondadega mitte haakuvatele majanduspoliitilistele vaadetele.

Kõige tõenäolisemaks uueks koalitsiooniks peetakse hetkeseisuga nn oligarhidevastast parteide blokki, kuhu kuuluksid Ühtsus, ZRP ja rahvuslased ning mida hakkaks juhtima praegune valitsusjuht Dombrovskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles