Ajaloolane: kommunismi on natsismist raskem hukka mõista

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunismiohvrite mälestuskivi Tallinnas..
Kommunismiohvrite mälestuskivi Tallinnas.. Foto: Toomas Huik.

Eestis toime pandud inimsusevastaseid kuritegusid uurinud komisjoni tegevjuhi Toomas Hiio sõnul on kommunismi kuritegusid natsismi omadega võrreldes märksa keerulisem hukka mõista.


«Peame nende kahe vahel nägema erinevust. See võib meile mitte meeldida, aga probleem on selles, et Hitleri Saksamaa kaotas II maailmasõja, kapituleerus tingimusteta ja mõisteti Nürnbergi rahvusvahelises tribunalis süüdi,» selgitas Hiio intervjuus «Terevisioonile», vahendab ERR Uudised.

«See tähendab, et on olemas reaalne rahvusvaheliselt tunnustatud juriidiline akt, millel baseerub hulk teisi rahvusvahelise õiguse dokumente ja mis on niisugusena rahvusvahelisse õigusesse jäädvustatud,» rääkis Hiio.

«Kommunismi kuritegude kohta ühtegi sellist dokumenti pole, mistõttu on kommunismi kuritegude hukkamõistmine palju raskem,» lisas ta.

Hiio sõnul ei saa seetõttu seda küsimust samamoodi lahendada, kui omal ajal lahendati natside küsimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles