Tšernobõli lapsed saavad varajase jõulukingi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene lapsed.
Valgevene lapsed. Foto: SCANPIX

Iirimaa ja Valgevene valitsus jõudsid kokkuleppele, mille kohaselt saavad Tšernobõli tuumakatastroofi tagajärjel nakatunud lapsed vaatamata reisikeelule Iirimaale taastusravile sõita.


Kümmekond Iiri heategevusorganisatsiooni korraldab Tšernobõli tuumakatastroofis kahjustada saanud tervisega lastele taastusravireise. Iirimaal võtavad lapsi vastu kohalikud pered, kes nende eest uuringute ja puhkuse ajal hoolitsevad, kirjutas Irish Times.

Augustis otsustas aga Valgevene valitsus taas kord reisid lõpetada, kuna üks Valgevene tüdruk keeldus Itaaliast kodumaale naasma. Lisaks teatas veel üks taastusraviprogrammi kaudu Ühendriikidesse sõitnud 17-aastane tütarlaps, et ei soovi kodumaale tagasi minna, sest teda ei oota seal ees midagi head.

Kuigi taastusravireiside lubamises pole ametlikult veel kokku lepitud, kinnitas Iirimaa välisminister Micheál Martin, et pooled on kokku leppinud selles, et kahe riigi vaheline leping sõlmitakse võimalikult kiiresti.

Martin avaldas lootust, et Valgevene lapsed saavad Iirimaale taastusravile, uuringutele ja puhkusele sõita juba jõuludeks.

«Ma tean, et see uudis tuleb suure kergendusena paljudele Iiri peredele, kes võõrustavad igal aastal Tšernobõli lapsi oma kodudes,» ütles Martin ja lisas, et lepingus on kindlaks määratud ka valitsusväliste organisatsioonide roll reiside korraldamises.

Taastusravireise organiseeriva Chernobyl Children's Project International juht Adi Roche avaldas lepingu üle samuti heameelt ning nimetas seda varajaseks jõulukingiks.

«Me oleme oodanud seda päeva kannatlikult,» ütles Roche, kelle sõnul ei saa sõnades kirjeldada kergendustunnet, mida külalispered tunnevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles