Kreeka rahutused vallandanud nooruki surma põhjustas rikošett

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka kohtuallikate kinnitusel näitavad esialgsed lahkamisandmed, et nädalavahetusel Ateenas hukkunud teismeline Alexis Grigoropoulos sai saatusliku kuuli rikošetist, mitte otse relvast.


Kohtuarstide ja sõltumatute ekspertide kinnitusel on poissi tabanud kuul «pisut deformeerunud» ehk see pidi enne keha tabamist puutuma kokku kõva pinnaga, vahendas AFP. Kreeka võimude ametlik ballistikaekspertiis pole veel valmis.

Grigoropoulose surm vallandas üle kogu riigi vägivaldsed rahutused, mis kestavad mitmel pool juba viiendat päeva. Tänavatel möllavad noored süüdistavad politseid noormehe sihilikus tapmises ja nõuavad «mõrvarite» valitsuse lahkumist. Kreeklased tulid protestiks tänavatele ka mujal euroliidus, muu hulgas Pariisis, Berliinis, Londonis, Haagis ja Küprosel.

Kaks verise intsidendiga seotud politseinikku on praeguseks kinni peetud ning astuvad varsti kahtlusalustena kohtu ette. Mõlemad kinnitavad, et tegid enesekaitseks vaid hoiatuslaske ning kuul põrkas nooruki pihta teesillutiselt. Grigoropoulos kuulus väidetavalt jõuku, mis loopis korravalvureid kividega vasakäärmuslaste piirkonnana tuntud linnaosas.

Ateenas jätkuvad ka täna rahutused ning parlamendi poole liikunud mitme tuhande pealise rahvamassi tõrjumiseks kasutas märulipolitsei pisargaasi. Meeleavaldajad loopisid omakorda kive, pudeleid ja muid raskeid esemeid, vahendas Reuters.

Kreekas on tudengimeeleavaldused varemgi anarhistide vägivallaga päädinud, kuid seekordne märul suurlinnades on viimaste aastakümnete ägedaim. Tekitanud kahju küündib juba üle 20 miljoni euro ning ainuüksi pealinnas on purustatud või põletatud sadu pangakontoreid ja kauplusi.

Samal ajal algas riigis ka varem kavandatud üldstreik, mis suurendab veelgi survet vaid napi enamusega võimul püsivale konservatiivsele valitsusele. Streigist osavõtt on ametiühingute teatel üleüldine. Tühistatud on nii välis- kui siselennud, pangad ja koolid suleti ning haiglad pakuvad vaid vältimatut arstiabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles