Ühtsus pelgab opositsiooni jäämist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koosmeele Keskuse juhtpoliitikud Nils Ušakovs (vasakul) ja Janis Urbanovics.
Koosmeele Keskuse juhtpoliitikud Nils Ušakovs (vasakul) ja Janis Urbanovics. Foto: SCANPIX

Läti parlamendivalimistel kolmanda tulemuse saavutanud Ühtsuse esindaja teatel tuli teade Zatlersi Reformierakonna (ZRP) ja Koosmeele Keskuse vahelistest kõnelustest neile üllatusena.

Paremtsentristliku Ühtsuse teatel ei informeeritud neid ZRP ja valimised võitnud Koosmeele Keskuse vahelistest kõnelustest, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

«Ühtsust ei teavitatud nendest kõnelustest ja meid üllatas, et selline kohtumine aset leidis,» kommenteeris Ühtsuse pressiesindaja Laila Timrota, kelle sõnul peab Ühtsus kinni lepingust, mille kohaselt kohtutakse kõigi potentsiaalsete valitsuspartneritega ühiselt.

Läti ekspresidendi ja ZRP liidri Valdis Zatlersi sõnul ei tähenda kolmepoolsed läbirääkimised ZRP, Koosmeele Keskuse ja Ühtsuse vahel seda, et erakonnad ei võiks kahepoolseid kõnelusi pidada. Ta rõhutas, et kohtumine Koosmeele Keskusega ei toimunud Ühtsuse selja taga.

ZRP ja Koosmeele Keskuse kohtumisel teatasid mõlemad erakonnad ühise ekspertgrupi loomisest, mis hakkaks uurima kahe erakonna koostöövõimalusi majanduses, rahanduses, seadusandluses ning sotsiaal-, haridus-, kultuuri- ja julgeolekuvaldkonnas. Samuti arutatakse poliitiliste reformide vajalikkuse üle.

Zatlersi sõnul moodustatakse sarnane koostöögrupp ka teise võimaliku valitsuspartneriga Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK. Viimase kaasamise valitsusse on välistanud aga Koosmeele Keskus.

Koosmeele Keskuse peaministrikandidaat Jānis Urbanovičs teatas ka, et peamiselt vene elanikkonna huve esindav erakond on valmis tegema võimuliidus koostööd ka ainult ZRPga, kuid nende eelistuseks on siiski võimalikult lai koalitsioon. Kahel erakonnal on tulevases seimis kokku 53 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles