USA rajab Aafrikasse ja Araabiasse salajasi droonibaase

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon MQ-9 Reaper.
USA droon MQ-9 Reaper. Foto: Internet

USA valitsus püstitab Washington Posti teatel Somaali ja Araabia poolsaartele salajasi droonibaase.

Ehitisi ei rajata siiski piraatide vastu võitlemiseks, vaid nende püstitamine on osa laiemast terrorismivastasest sõjast.

Salabaaside abil tahab USA rünnata Somaalias ja Jeemenis tegutsevaid al-Qaeda liitlasi, kelle kasvav aktiivsus on USA võimud murelikuks teinud.

Üks baas rajatakse Etioopiasse, kes on USA liitlaseks Somaalia mässuliste grupeeringu al-Shababi vastases võitluses. Al-Shabab kontrollib enamikku Somaalia lõuna- ja keskosa.

Teise baasi ehitab USA India ookeanisse Seišellidele, kus ootab kasutamist väike rühm ründedroone. Samad droonid tõestasid selle kuu alguspoolel testmissioonil, et Seišellidelt saavad mehitamata õhujõud edukalt Somaaliat patrullida.

USA on lennutanud üle Somaalia ja Jeemeni droone ka Djiboutis asuvatest baasidest. Viimase näol on tegemist pisitillukese, 757 000 elanikuga riigiga, kel naabriks Eritrea, Etioopa ja Somaalia.

Lisaks ehitab CIA Araabia poolsaarele salajast maandumisrada, mida hakkavad kasutama Jeemeni jaoks mõeldud relvastatud droonid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles