Iraaki ähvardab joogivee puudus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigrise jõgi voolab läbi Bagdadi.
Tigrise jõgi voolab läbi Bagdadi. Foto: SCANPIX

Miljoneid Iraagi elanikke võib 15-20 aasta pärast oodata ees joogivee puudus, kui Bagdad ei suuda jõuda naaberriikidega kokkuleppele.

Türgi, Iraani ja Süüria veevajadus ähvardab vähendada Iraagi veevarusid, vahendab AFP.

Hüdroelektrijaamade paisude ja kastmissüsteemide tõttu on vähenenud vooluhulgad Iraagi tähtsaimatest jõgedes Tigrises ja Eufratis.

«Meie oletuste järgi peavad provintsides elavad inimesed 15-20 aasta pärast võtma mingil hetkel teadmiseks, et Tigrises ega Eufratis pole enam joogikõlbulikku ega põllumajanduseks sobivat vett,» rääkis põllumajandusminister Izzedine al-Dawla.

Ministri sõnul püüab Iraak võtta kasutusele kaasaegsed põllumajandus- ja niisutusmeetodeid, et vähendada vee tarbimist.

Asepeaminister Ross Nouri Shawis rääkis, et veenappus muutub lähiaastatel senisest tõsisemaks, kui naaberriikidega kokkuleppele ei jõuta. «Probleem muutub tulevikus hullemaks ja sellest saab eluliselt oluline asi Iraagi ja iraaklaste jaoks,» lisas ta.

Shawisi sõnul vajab Iraak 2015. aastaks 70 miljardit kuupmeetrit puhast vett aastas, sellest olemas on vaid 44 miljardit kuupmeetrit.

Iraak on Türgi ja Süüriaga pidanud veeküsimustes läbirääkimisi alates 1960. aastast, et saada naaberriikidest rohkem joogivett, kuid mingi lahenduseni pole jõutud.

Joogivee nappus on Iraagi jaoks suur väljakutse elanike arvu suurenemise, tagavarade vähenemise, vihmasadude puudumise ja kõrbestumise levimise pärast.

Veepuuduse ja osaliselt ka õhutemperatuuri tõusu tõttu on viimasel kahel aastal kannatanud Iraagi riisi- ja nisusaak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles