Ateenas jätkuvad protestid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka tudengid sulgesid täna hommikul barrikaadidega pealinnas Ateenas suuri teid, samas kui politsei valmistub kuuendat päeva tõrjuma noorte rahutusi, mis vallandusid protestiks ühe nooruki hukkumisele kokkupõrkes politseiga.

Üliõpilased eirasid nii ametlikku otsust naasta pärast kaks ööpäeva väldanud streigi lõppu klassidesse kui ka leinapäeva, ning valmistuvad uuteks aktsioonideks, tõdes üks politseiallikas AFP andmetel.

Politsei pressiesindaja tunnistas siiski agentuurile, et võrreldes nädala algusega on pinged siiski leevenenud. Samas pole ka tema hinnangul lihtne ennustada, mis päeva poole juhtuma hakkab.

«Me valmistume erinevateks protestijate meeleavaldusteks pärastlõunal, eeskätt ülikoolide ümber,» lisas ametnik. Noored demonstrandid hoiavad endiselt enda kontrolli all umbes sadakonda kooli ja ülikooli ning uus üliõpilaste suurmeeleavaldus peaks Ateenas toimuma homme. Mujal riigis on võimude kinnitusel juba rahulikum.

Kreekas kuue päeva eest puhkenud rahutused on tõsiseimad pärast demokraatia taaskehtestamist riigis rohkem kui kolme aastakümne eest ning tänagi on esimesed pisemad kähmlused juba toimunud. Meeleavaldused on toimunud ka Kreeka diplomaatiliste esinduste juures mujal maailmas.

Noorte vägivalla ajendiks sai 15-aastase Alexis Grigoropoulose surm laupäeval. Noormees hukkus politseiniku lasust ühes Ateena äärmuslaste linnaosas. Ehkki relva kasutanud korravalvuri kinnitusel tabas kuul ohvrit rikošetist, esitati talle eile kohtus süüdistus mõrvas ja partnerile süüdistus mõrvale kaasa aitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles