Rasmussen loodab kokkulepet Venemaaga maiks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni hinnangul võivad Venemaa ja allianss raketitõrjeküsimustes kokkuleppele jõuda tänavu mais.

Rasmusseni pressiesindaja sõnul ootab peasekretär, et Euroopasse kavandatava raketitõrjesüsteemi tulevik selgub 20.-21. maini Ühendriikides Chicagos toimuval alliansi kohtumisel, vahendas RIA Novosti.

NATO liikmesriike Euroopas kui ka Põhja-Ameerika mandril kaitsva raketikaitsekilbi arendamises jõudsid alliansi liikmesriigid kokkuleppele möödunud aastal toimunud Lissaboni tippkohtumisel.

Kava näeb ette USA püüdurrakettide ja radarite paigutamist Euroopa territooriumile ning tänaseks on Ühendriigid jõudnud kokkuleppele Poola, Rumeenia ja Türgiga. Samuti soovib NATO paigutada Aegis-süsteemiga varustatud laevad Vahemere piirkonda.

Samal tippkohtumisel võtsid alliansi 28 liikmesriiki vastu ka uue strateegilise kontseptsiooni, mis nimetab koostööd Venemaaga strateegiliset tähtsaks, kinnitades, et NATO ei kujuta Venemaale ohtu. Kuigi NATO lubas teha Venemaaga koostööd ka kavandatavas raketikaitsesüsteemis, pole selge selle avatus Venemaale.

Seejuures on USA ja NATO kinnitanud, et uus lahendus luua raketiohu vastu lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu. Eelkõige on räägitud Iraanist lähtuvast ohust.

Ka on Washington ja NATO avaldanud valmisolekut teha Venemaaga senisest suuremat koostööd, kuid Moskva suhtub koostööpakkumistesse ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles