Liibüa pealinnast leiti massihaud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Salimi vanglamässus venna kaotanud liibüalane kohal, kus asub ilmselt kinnipeetavate massihaud.
Abu Salimi vanglamässus venna kaotanud liibüalane kohal, kus asub ilmselt kinnipeetavate massihaud. Foto: SCANPIX

Liibüa pealinnast Tripolist leiti massihaud, mis võib sisaldada kuni 1270 surnukeha, vahendab sealse rahvusliku üleminekunõukogu teadet BBC. Arvatakse, et sinna on maetud 1996. aastal tapetud Abu Salimi vangla kinnipeetavad.
 


Väljakaevamised massihaua juures algavad peagi. Juba praeguseks on leitud sellest kohast luu- ja riidetükke.

Üleminekuvõimude teatel leiti see koht Abu Salimi vangla territooriumilt pärast seda, kui küsitleti inimesi, kes töötasid kinnipidamisasutuses valvuritena ajal, kui halbade elutingimuste vastu meelt avaldanud vangid tapeti.

BBC rääkis massihaua juures käinud Sami Assadiga, kes kaotas vanglaülestõusus kaks venda. Oma vendade surmast sai ta teada alles viis aastat tagasi, kui võimud väitsid, et nad surid loomulikel põhjustel.

Assadi tunnistas, et haual valdavad teda segased tunded. «Meil kõigil on hea meel, et revolutsioon saavutas edu, kuid kui ma siin seisan, tulevad mulle meelde mu vennad ja paljud-paljud sõbrad, kes tapeti lihtsalt seepärast, et neile ei meeldinud Moammar Gaddafi,» rääkis ta.

Pealtnägijate väitel tapeti Abu Salimi vangid pärast meeleavaldust nende enda kongides püssitule ja granaatidega. Liibüa üleminekuvõimude sõnul läheb juhtunu väljaselgitamiseks vaja kohtuekspertiisi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles