Tai poisid: See kogemus õpetas meid tundeliselt elama (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12 Tai jalgpallipoissi ja treener pääsesid haiglast välja.
12 Tai jalgpallipoissi ja treener pääsesid haiglast välja. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / Scanpix

Tai koobastikust päästetud 12 poissi ja nende treener pääsesid täna haiglast välja ja andsid pressikonverentsi. 

Ametnikud sõnasid poiste tervislikku seisundit kommenteerides, et nende vaimne tervis on hea ja nad ootavad kojusaamist ning eelkõige kodust toitu, vahendab Guardian.

Alates koobastikust pääsemisest on poisid võtnud juurde keskmiselt kolm kilogrammi, koopas veedetud aja jooksul kaotasid nad rohkem kui neli kilo, sõnasid arstid meediale.

Koopast päästetud poisid pressikonverentsile saabudes.
Koopast päästetud poisid pressikonverentsile saabudes. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / Scanpix

Poiste sõnul oli nende jaoks üllatav, et esimene sukelduja, kes nendeni koopas jõudis, ei olnud tailane. Ent leidmise hetk oli nende jaoks kui ime.

Meedias väideti varem, et poisid ei oska ujuda, aga see lükati poiste poolt ümber. Nende sõnul oskavad nad ujuda, sest teevad seda pärast trenni sageli.

Väidetavalt üritasid poisid end koopast välja kaevata, sest ei tahtnud tegevusetult oodata kuni keegi nad üles leiab. Pärast seda, kui tuukrid nad üles olid leidnud, veetsid nad aega muu hulgas kabet mängides.

Süüa neil kaasas ei olnud ja koopa seinalt tilkuv vesi oli nende ainus puhta vee allikas, mis neid elus hoidis.

Poisid väljendasid rõõmu pääsemise üle ja ütlesid, et koopasse lõksujäämine oli ootamatu kogemus, mis õpetas, et elu ei tohi elada tundetult. Edaspidi lubasid poisid elada ettevaatlikult ja olla head inimesed ning head kodanikud.

Paljud päästetutest ütlesid, et unistavad jalgpalluriks või eriväelaseks saamisest. 

Kui ajakirjanikud küsisid, kas poisid kavatsevad uuesti koopasse minna, siis nii mõnigi arvas, et kindlasti mitte. 

Poisid vanuses 11-16 aastat ja nende 25-aastane jalgpallitreener läksid koopaid uurima pärast sõpruskohtumist 23. juunil. Retke ajal aga sadas vihma ning vesi tõkestas nende väljapääsu. Grupp oli pimedas koobastikus üheksa päeva, enne kui kaks Briti tuukrit nad leidsid. Nende väljatoomiseks koobastikust kulus veel mitu päeva ja operatsioon lõppes 10. juulil.

Päästeoperatsiooni käigus hukkus üks Tai sukelduja, kelle pidulik mälestustseremoonia toimus üleeile. Poisid väljendasid kahjutunnet, et üks inimene pidi nende pärast surema.

Foto: Vincent Thian / AP Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles