Ungari lahkub USA eeskujul ÜRO rändeleppest (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari parlamendihoone pealinnas Budapestis.
Ungari parlamendihoone pealinnas Budapestis. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / Scanpix

Ungari teatas täna, et lahkub USA eeskujul ÜRO rändeleppest, kuna Budapesti sõnul julgustab see maailma ohustavaid inimhulkade liikumisi.

Eelmisel nädalal kiitsid ÜRO liikmesriigid 18 kuud kestnud läbirääkimiste järel heaks rändeleppe Global Compact for Migration. Leppes lubatakse teha koostööd maailma kasvavate migrandivoogude ohjamiseks.

Ametlikult võetakse lepe vastu 10. ja 11. detsembril Marokos peetaval konverentsil.

USA teatas detsembris, et lahkub läbirääkimistelt, sest pakti sätted ei ole kooskõlas riigi immigratsiooni- ja põgenikepoliitikatega.

Ungari välisminister Péter Szijjártó ütles täna Budapestis valitsuse istungi järel, et dokument on ohtlik maailmale ja Ungarile, sest julgustab miljoneid teele asuma.

«Ungari peab lahkuma selle heakskiitmisprotsessist ja seeläbi saatma selge sõnumi, et ei pea ühtegi paketi meedet või juhtnööri mingilgi moel edasiliikumisteeks,» lausus ta.

Ülemaailmset rändelepet peetakse esimeseks rahvusvaheliseks rände haldamist käsitlevaks dokumendiks ja see sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning  inimhulkadega paremaks toimetulemiseks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maailma rahvastikust.

Szijjártó sõnul ei usalda Ungari pakti õiguslikult mittesiduvat iseloomu, nagu on kirjas dokumendi lõppversioonis. Läbirääkimiste käigus väljendas Ungari valitsus muret, et lepe võib viia tugevamate meetmeteni, mis võivad sundida valitsusi avama migrantidele oma piire.

ÜRO peasekretär António Guterres on öelnud, et valitsused peaksid tunnistama migratsiooni kui positiivset globaalset nähtust ning seda, et migrante on vaja tööjõuturgude toimimiseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles