Venemaa nõuab kuulsustelt tagasi neile antud aumärke

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Veskile anti Lomonossovi orden  kätte suursugusel austamisõhtul Moskva estraaditeatris mullu talvel.
Anne Veskile anti Lomonossovi orden kätte suursugusel austamisõhtul Moskva estraaditeatris mullu talvel. Foto: SL Õhtuleht

Venemaa nõuab tagasi aumärke, mida jagas  seadusi rikkudes üks ühiskondlik organisatsioon, mis kaheksa aasta jooksul jõudis  oma allasutuse kaudu (ühiskondlike aumärkide fond) jagada aumärke mitmele kuulsusele, näiteks mullu pälvis ordeni Prantsuse näitleja Gerard Depardieu, ülemöödunud aastal Suurbritannia endine peaminister Margaret Thatcher.


Venemaa ülemkohus leidis, et julgeoleku, kaitse ja õiguskorra akadeemia rikkus seadust, kui andis välja autasusid, mis olid sarnased riigi poolt antavate ordenite ja medalitega, kirjutab Õhtuleht.

Ühtlasi otsustati väidetavalt Venemaa julgeolekuorganitega seotud organisatsioon sulgeda.

Kokku on Venemaa prokuratuuri teatel antud välja 73 aumärki ja kohus otsustas konfiskeerida kõik ordenid, nende hulgas ka Venemaa teadlase Mihhail Lomonossovi ordeni, mis anti mõni aeg tagasi Anne Veskile väljapaistvate saavutuste eest kultuuri ja kunsti edendamisel.

«Ma arvan, et neid, mida on juba jagatud, neid ei võeta küll kunagi tagasi,» kommenteeris Anne Veski toimunut ning lisas, et ei usu, et aumärke tagasi korjama hakatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles