Aftenposten: Utøya veresaunast ellujäänutel on koolis probleeme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utøya veresaunast ellujäänutel on koolis probleeme
Utøya veresaunast ellujäänutel on koolis probleeme Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik tappis selle aasta juulis Utøya saarel 69 sotsiaaldemokraatliku partei noorteorganisatsiooni laagris olnud noort.

Utøya veresaunas ellujäänutel on tekkinud posttraumaatiline stress, mille tõttu paljud noored on kooli pooleli jätnud, edastab Aftenposten.

Utøya noorte tugirühma esindaja Tove Selbekki sõnul ei suuda psüühiliselt kannatada saanud noored õppetöö koormusega toime tulla.

«Oleme saanud informatsiooni, et julma veretööd pealt näinutel on psüühilisi probleeme ning selle tõttu on paljud noored kas kooli või ülikooli pooleli jätnud,» selgitas esindaja.

Täpseid arve kooli pooleli jätnute kohta ei paljastatud.

Selbekki sõnul on õpinguid katkestanud noored asetatud fakti ette, et nende soovitud loenguid ei pruugi hiljem enam õppekavas olla.

Haridusametnik Inger Christiansen soovitas koolidel Utøya noorte suhtes paindlikkust üles näidata.

«Kooliaastat võiks näiteks poolitada, puudumisi rohkem lubada ning miks mitte anda õpilasele võimalus valida koduõpe või õppida lisa-aasta,» oli Christianseni soovitus.

Paremäärmuslike vaadetega Brevik tegi selle aasta 22. juulil kaks rünnaku, milles kokku hukkus 77 inimest.

Utøya saarel lasi ta maha 69 inimest ning Oslo kesklinna paigutatud autopomm tappis veel kaheksa inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles