Kreeka tunneb huvi Eesti e-riigi vastu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusinister Juhan Parts ja Kreeka administratiivreformi ja e-valitsuse aseminister Pantelis Tzortsakis.
Majandusinister Juhan Parts ja Kreeka administratiivreformi ja e-valitsuse aseminister Pantelis Tzortsakis. Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Kreeka tunneb huvi Eesti kogemuste vastu e-riigi loomisel, et suurendada valitsemise avatust ja läbipaistvust. Samuti loodab Kreeka tõsta avalike süsteemide operatiivsust ja viia läbi riiklike administratsioonide reforme, et luua kodanikukeskseid avalikke teenuseid.

Eile õhtul kohtus majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Kreeka administratiivreformi ja e-valitsuse aseminister Pantelis Tzortsakisega, kellega arutati võimalusi korruptsiooni ja bürokraatia vähendamiseks Kreekas Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kogemuse abil, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«E-riigi ülesehitamisel on oluline jälgida iga riigi eripärasid ja luua lahendusi vastavalt vajadustele. Sealjuures ei ole mõistlik jalgratast leiutada, vaid universaalseid lahendusi üksteisega jagada. Paljud lahendused, millest mujal maailmas alles räägitakse, on Eestis juba igapäevaselt kasutusel,» ütles majandusminister Juhan Parts.

Tzortsakis ütles kohtumisel, et Kreekas on täna küll kasutusel mitmeid kaasaegseid lahendusi, kuid paljud süsteemid on üles ehitatud vanadel põhimõtetel, mistõttu nende haldamine on kulukas. «Näeme Eestis mitmeid lahendusi, nagu eID ja X-tee, mille kasutuselevõtust Kreekas oleme huvitatud ja mis aitaksid meil tulevikus kulusid kokku hoida,» lisas ta.

9. septembril allkirjastasid Eesti ja Kreeka vastastikkuse abistamise memorandumi, mis keskendub kahe riigi koostööle korruptsiooni ja bürokraatia vähendamiseks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas.
Memorandumis on kokku lepitud, et koostöös luuakse strateegiline plaan, kuidas infotehnoloogia abil vähendada korruptsiooni ja bürokraatiat Kreekas.

Lisaks annab Eesti edasi oma kogemusi ID-kaardi, digiallkirjastamise ja teiste e-riigi projektidega. Ühiselt vaadatakse üle ja vajadusel täiustatakse Kreeka vastavat seadusandlust.

Vastastikkuse abistamise memorandumi kulud kannab Kreeka pool «Avaliku administratsiooni reformi» programmist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles