Lehed: Kudrini lahkumine on suur löök Vene majandusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasi astunud Vene rahandusminister Aleksei Kudrin, taamal foto Dmitri Medvedevist.
Tagasi astunud Vene rahandusminister Aleksei Kudrin, taamal foto Dmitri Medvedevist. Foto: SCANPIX

Pikaaegse Vene rahandusministri Aleksei Kudrini ametist lahkuma sundimine on suur löök Vene majandusele, kirjutavad idanaabri tänased ajalehed.

Alates 2000. aastast rahandusministrina töötanud Kudrin sunniti eile lahkuma pärast seda, kui ta keeldus töötamast Dmitri Medvedevi käe all. Väidetavalt oli rahandusministril endal soov saada järgmiseks peaministriks, vahendas AFP. Medvedevist saab nüüd järgmine Vene valitsusjuht, sest Vladimir Putin kavatseb tuleval aastal naasta Kremlisse.

Vene ajalehtede sõnul oli just Kudrin see, keda Putin peab tänama hiiglasliku välisvõla likvideerimise eest, mille ta päris pärast kaootilisi 1990ndaid. Samuti oli Kudrin see, kes päästis 2008. aastal Vene majanduse tänu naftatuludele kogunenud reservfondidele, rõhutasid lehed.

«Vene valitsuse kõige professionaalsem minister, kelle edu tunnustati rahvusvahelisel tasemel, on tagasi astunud,» kirjutas päevaleht Vedomosti. «Kudrini tagasiastumine on suur löök Vene majandusele – eksperdid ennustavad juba praegu uut kapitali väljavoolu lainet, rubla kursi langust ja inflatsiooni suurenemist.»

Juhtiv ajakirjanik Konstantin Eggert ütles kommentaaris Kommersant FMile, et Kudrin oli välisettevõtetele arvatavasti peamine garantii, et Venemaale tasub raha investeerida.

«Ta oli nagu tõlk, kes pani Vene võimude keele igal pool arusaadavasse globaalse kapitalismi keelde,» ütles ta.

Ka Moskovski Komsomolets väljendas hämmastust Kudrini lahkumise üle ning seostas seda Medvedevi reljeefse käitumisega, mille kohta levivat Moskvas juba legende.

«Tema juhtimisstiili iseloomustab karm lähenemine ükskõik mis tasemel alluvatele... ja ta teeb alati selgeks, et mitte kellelgi pole õigus temaga vaielda,» teatas leht.

Uue rahandusministri nimi pole veel selgunud, kuid Vedomosti väitis, et üheks kandidaadiks on tervishoiuminister Tatjana Golikova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles