Ungari peaminister saabus visiidile Iisraeli (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán saabus kolmapäeval visiidile Iisraeli.

Orbáni visiiti on tekitanud Iisraelis muret kahtlustuste tõttu, et ta on õhutanud oma rahvusliku retoorikaga ning juudist filantroobi George Sorose vastase kampaaniaga Ungaris antisemitismi.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on need mured kõrvale heitnud ajal, kui ta püüdleb lähedasemate sidemete poole nende Euroopa riikidega, kes on valmis juudiriigile jõulist toetust avaldama. Mõlemad valitsusjuhid on USA presidendi Donald Trumpi tugevad toetajad.

Eelmisel aastal külastas Netanyahu esimese Iisraeli peaministrina alates kommunistliku režiimi langemisest 1989. aastal Ungarit, tänades Orbáni «Iisraeli toetamise eest rahvusvahelistel foorumitel».

Ta taunis avatud mikrofonile jäänud märkustes ka «täiesti hullumeelseid» Euroopa Liidu nõudmisi Iisraelile.

Netanyahu on kiitnud ka Visegrádi nelikut - Ungari, Poola, Slovakkia ja Tšehhi, kelle liidritega ta kohtus oma läinudaastase Ungari-visiidi käigus.

Detsembris jäi Ungari erapooletuks ÜRO Peaassamblee hääletusel, millel maailmaorganisatsiooni liikmed lükkasid ülekaalukalt tagasi USA otsuse tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Lisaks blokeeris Budapest koos Tšehhi ja Rumeeniaga EL-i avalduse USA otsuse kolida oma Iisraeli-saatkond Jeruusalemma kritiseerimisest.

«See visiit edendab häid kahepoolseid suhteid, mis on avaldunud märkimisväärsel moel Iisraeli positsioonide toetamises Euroopa ja rahvusvahelistel foorumitel, ja mida toonitab antisemitismi vastase võitluse tähtsus,» teatas Iisraeli välisministeerium avalduses.

Orbán saabus Iisraeli kolmapäeva õhtul ning kõnelused Netanyahuga on tal kavas neljapäeval, lisas ministeerium.

Ungari peaminister külastab neljapäeva pärastlõunal Yad Vashemi holokaustimemoriaali ning kohtub ühe Iisraeli juhtiva rabiga. Reedel külastab ta annekteeritud Ida-Jeruusalemmas Nutumüüri ja lahkub samal päeval riigist.

Ungaris on 100 000 liikmega Euroopa üks suuremaid juudikogukondi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles