ELi ülemkogul jõuti sihile

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu liikmesmaade juhid kogunesid Brüsselis.
Euroopa Liidu liikmesmaade juhid kogunesid Brüsselis. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu ülemkogul saavutasid liikmesmaad täna kokkuleppe kõigi arutusel olnud peateemade osas.


Brüsselis jõuti üksmeelele nii komisjoni pakutud majandusmeetmete, palju vastuolusid tekitanud energia- ja kliimapaketi kui ka muudatuste osas, millega soovitakse iirlasi meelitada järgmisel aastal ELi reformilepet siiski heaks kiitma, vahendas AFP.

Ehkki kliimapaketi arutelu venis pärastlõunasse, kiideti see lõpuks heaks ühehäälselt, kinnitas Prantsuse president Nicolas Sarkozy pressikonverentsil.

«See on üsna ajalooline, mis siin praegu toimus,» ütles ülemkogu juhtinud Sarkozy, kommenteerides värsket kliimalepet. «Mitte ükski maailmajagu pole kehtestanud endale niivõrd siduvaid reegleid, kui me täna ühehäälselt vastu võtsime.»

20-20-20 kokkuleppena tuntud energia- ja kliimapakett näeb ette järgmise aastakümne lõpuks kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamist viiendiku võrra, energia säästmist viiendiku võrra ja taastuvenergiaallikate osakaalu tõstmist samuti viiendikuni kogu energiatarbimisest.

Kuue kuuga on tehtud leppesse vaid mõned muudatused vastuolude silumiseks. Poolas lõppevad täna ka läbirääkimised ÜRO kliimamuutuste konventsiooni sõlmimiseks.

Briti peaminister Gordon Brown teatas varem, et sama üksmeelselt oldi ülemkogul täna ka selle poolt, et majanduse ergutamiseks peavad liikmesmaad tegutsema ühiste jõududega, kiites heaks komisjoni 200 miljardi euro plaani.

«Me jätkame mittemidagitegemise lähenemise tõrjumist, ei vaata pealt ega lase langusel oma teed minna,» kinnitas ta. ELi stimuleerimisplaani järgi süstivad liikmesmaad oma majandustesse keskmiselt poolteist protsenti oma sisemajanduse kogutoodangu ekvivalendist, et allakäiku peatada.

Iirimaa küsimuses kinnitasid ametnikud, et liikmesmaad leppisid ametlikult kokku seal teise referendumi korraldamises reformileppe heakskiitmiseks, mis esimesel korral suvel tagasi lükati

Uue rahvahääletuse korraldamiseks järgmise aasta novembris saab Dublin ka garantiid mitmes olulises küsimuses - muu hulgas kinnitatakse iirlastele, et nad ei kaota oma volinikukohta Euroopa Komisjonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles