Trump: Putin vastutab valimistesse sekkumise eest (31)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Mike Pompeo ja president Donald Trump.
USA riigisekretär Mike Pompeo ja president Donald Trump. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

Valge Maja teatas eile õhtul, et nende hinnangul kujutab Venemaa võimalik sekkumine valimistele endiselt ohtu.

«Me usume, et oht on siiani olemas ja sellepärast rakendame meetmeid selle ärahoidmiseks,» ütles Valge Maja eestkõneleja Sarah Sanders.

USA luurekogukonna hinnangul sekkus Venemaa ulatusliku küber- ja desinformatsioonirünnakute kampaaniaga 2016. aasta presidendivalimistesse, et kahjustada demokraatide kandidaati Hillary Clintonit ja aidata Donald Trumpi.

Telekanali CBS ajakirjanik küsis kolmapäeval Ühendriikide presidendilt otse, kas ta peab Venemaa presidendi Vladimir Putinit vastutavaks USA valimistesse sekkumise eest.

«No peaksin tõepoolest, sest ta on vastutav oma riigis toimuva eest. Samamoodi ma pean ennast vastutavaks asjade eest, mis toimuvad meie riigis. Seega kindlasti tuleks riigi juhti pidada vastutavaks,» ütles Trump.

Presidendi sõnul toonitas ta tippkohtumisel Putiniga teemal vesteldes, et valimistesse sekkumine on vastuvõetamatu.

Putin on Venemaa valimistesse sekkumise süüdistused tagasi lükanud ja teinud muu hulgas ettepaneku uurida vastavasisulisi süüdistusi koos USA võimudega.

Trump on selle nädala jooksul jõudnud nii eitada kui kinnitada Venemaa sekkumist 2016. aasta presidendivalimistesse. Algselt ütles Trump pressikonverentsil esmaspäeval, et Venemaa pole olnud kuidagi seotud. Selle järgnes aga tohutu meelepaha, sealhulgas võtsid sõna mitmed konservatiivsed saadikud. USA luureagentuurid on kinnitanud Venemaa seotust. Eile varahommikuks väitis Trump, et oli pressikonverentsil sõnad sassi ajanud ja ei näe mingit põhjust, miks Venemaa ei oleks pidanud seotud olema. 

Selle järgnes järjekordne seletusvoor, kuna Trump oli vastanud ajakirjanikule eitavalt, kui küsiti, kas Venemaa võiks veel rünnata USAd. Sarah Sanders täpsustas hiljem, et president ütles ei küsimustele vastamise kohta, mitte vastuseks ajakirjaniku küsimusele. 

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles