Vangi saadetud vene agent kauples seksiga mõjuvõimu saamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Butina kõneleb meeleavaldusel, kus nüutakse vene päritolu inimeste õiguste laiendamist.
Maria Butina kõneleb meeleavaldusel, kus nüutakse vene päritolu inimeste õiguste laiendamist. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Eile saatis kohtunik eeluurimise ajaks vanglasse Maria Butina, kes vahistati nädalavahetusel Washingtonis vandenõus tegutseda Venemaa agendina.

Prokuratuur argumenteeris, et naine tuleb kinni pidada, sest tal on sidemeid Venemaa luurega ja võib proovida USAst põgeneda. Kohtunik nõustus nende väidetega. 

Maria Butina pole küll saanud süüdistust spionaažiks, kuid talle heidetakse ette kontakte Venemaa luureagentidega. Eeluurimise ajal esitas prokurör kohtule pildi kohtumisest Butina ja isiku vahel, keda nad peavad Venemaa agendiks. Lisaks näidati koopiat käsikirjalisest märkmest, mille FBI leidis Butina korterist. Selles küsib Butina, kuidas vastata Vene luureagentuuri tööpakkumisele. 

«Me ei usu, et ta oli siin, et lihtsalt käia Ameerika ülikoolis,» ütles kaasuse juhtivprokurör Erik Michael Kenerson. Butina olevat teadlikult arendanud suhteid USA isikutega ja imbunud sisse organisatsioonidesse, millel on mõju Ameerika poliitikas.

Ühtlasi väidetakse, et Butina elu oli ümbritsetud valede võrgustikuga ning ta proovis vahetada seksi poliitilise mõjuvõimu saavutamiseks. Tudengi kattevarju all kasutas Butina Vene spioone juhiste saamiseks ja oligarhe rahaliseks toetuseks. 

CNN identifitseeris Butinaga vahekorras olnud 56-aastase ameeriklase kui Paul Ericksoni. Butina olevat suhet selle mehega näinud lihtsalt kui üht vajalikku osa oma tööülesannetest. Vähemalt korra pakkus ta seksi teisele mehele, et saada endale ametikoht huviväärses organisatsioonis. 

Butina advokaat väitis kohtus, et naine ei ole süüdi. 

Butina jääb kautsjonivõimaluseta vanglasse kuni kohtumenetluse alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles