Populistlikud Rootsi Demokraadid juhivad arvamusküsitlusi (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Demokraatide juht Jimmie Åkesson ja tema abikaasa Louise Erixson saabuvad rahvarõivastes Riksdagi istungjärgu avamisele.
Rootsi Demokraatide juht Jimmie Åkesson ja tema abikaasa Louise Erixson saabuvad rahvarõivastes Riksdagi istungjärgu avamisele. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Viimased Rootsi arvamusküsitlused näitavad, et kõige populaarsemaks erakonnaks on tõusnud populistlikke Rootsi Demokraate. 

Küsitluse avaldus Yougov veebileht, mis uurib ühiskonna vaateid erinevates lääneriikides. Firmat on kritiseeritud, et küsitlusi viivad nad läbi üksnes veebis. Siiski on nad vastu öelnud, et kuna tulemuste arvestamisel võetakse arvesse rahva tervikprofiili, mitte ainult veebikasutajate oma, on tegu usaldusväärse ja odava meetodiga ühiskondlike arvamuste hindamiseks.

Selle järgi toetab Rootsi demokraate 25,7 protsenti elanikkonnast. Teisel kohal olevaid Sotsiaaldemokraate toetab 21,2 protsente ja Mõõdukat Koonderakonda 15,9 protsenti. Teisi erakondi toetab vähem kui 10 protsenti.

Rootsi Demokraadid on 2014. aasta sügise parlamendivalimiste järel 49 kohaga Riksdagi suuruselt kolmas jõud. Uued parlamendivalimised toimuvad Rootsis selle aasta 9. septembril.

Küsitlused näitavad esialgu, et ükski erakond parlamendis enamust ei saavuta ning esikohtade pärast heitlevad Sotsiaaldemokraatlik Töölispartei, Mõõdukas Koonderakond ja Rootsi Demokraadid. Koonderakond on öelnud, et nemad koos Rootsi Demokraatidega valitsust ei moodusta. Sama hoiakut võib oodata ka sotsiaaldemokraatidelt.

Rootsi Demokraadid on suurendanud oma populaarsust pärast jõuguvägivalla kasvu linnade immigratsioonikeskustes ja asüülitaotlejate arvu hüppelist tõusu 2015.-2016. aastal. Nende juured on aga liikumises, mis kutsub üles taastama valgete ülemvõimu. 

Partei nooruslik juht Jimmie Åkesson viis läbi mitmeid uuendusi, et muuta erakond ahvatlusväärsemaks laiema valijaskonna seas. Nende hulka kuulub ka üleskutse viia läbi referendum Euroopa Liidu liikmelisuse osas. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles