USA luureülem: ma ei tea, mida Trump ja Putin arutasid (5)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luurekoordinaator (DNI) Dan Coats neljapäeval Colorado osariigis Aspeni julgeolekufoorumil.
USA luurekoordinaator (DNI) Dan Coats neljapäeval Colorado osariigis Aspeni julgeolekufoorumil. Foto: / AP

USA-Vene

USA luurekoordina««t Donald Trump pidas eraviisiliselt kaks tundi kõnelusi Vene riigipea Vladimir Putiniga, et ei tea, mida nad omavahel rääkisid või milles kokku leppisid.

«Ma ei tea, mis sellel kohtumisel juhtus,» ütles Coats Colorado osariigis Aspenis julgeolekufoorumil. «President on juba maininud mõnda asja, mis sellel kohtumisel juhtus. Arvan, et aja möödudes saame rohkem teada.»

Coats, kelle ülesanne on teostada järelevalvet ja koordineerida USA Luure Keskagentuuri (CIA), riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ja teiste riigi luureteenistuste tööd, sõnas, et on presidendi eesõigus jätta oma arutelud Putiniga enda teada.

Luurekoordinaatori märkused langevad ajale, kui Venemaa väidab, et Helsingis peetud tippkohtumisel saavutati teatud kokkulepped.

Trump ütles neljapäeval, et ootab järgmist kohtumist Putiniga, ja võimalust hakata ellu viima Vene riigipeaga arutatut. Ühendriikide riigipea loetles seejärel teemasid: terrorismi peatamine, Iisraeli julgeolek, tuumarelvade leviku tõkestamine, küberrünnakud, kaubandus, Ukraina, Lähis-Ida rahu, Põhja-Korea ja muu.

Coats, kelle ametkond annab Trumpile iga päev kõige salastatumat teavet julgeolekuohtude kohta Ühendriikidele, tegi selgeks, et ei nõustunud presidendi otsusega kohtuda Putiniga nelja silma all, vaid tõlkide juuresolekul.

«Kui ta oleks minult küsinud, kuidas seda tuleks teha, oleksin pakkunud välja teise mooduse,» lausus ta.

Trump ütles esmaspäevase kohtumise järel ühisel pressikonverentsil Putiniga, et aktsepteeris Putini eitust, et Venemaa ei sekkunud 2016. aasta USA presidendivalimistesse.

Coats lükkas Putini väite sama päeva õhtul kategooriliselt tagasi, korrates USA luurekogukonna üksmeelset hinnangut, et Moskva sekkus ulatuslikult ja teeb seda siiamaani. «Ma uskusin, et pidin andmed üle kinnitama. See oli minu vastutus. Oli tähtis see luurekogukonna ja Ameerika rahva nimel välja öelda.» 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles