Iiri peaminister lubas uut rahvahääletust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa peaminister Brian Cowen.
Iirimaa peaminister Brian Cowen. Foto: Reuters / Scanpix

Iirimaa peaministri sõnul on ta rahul Euroopa Liidu üldkogul kokku lepitud tingimustega, mis võimaldavad järgmisel aastal korraldada uue rahvahääletuse.

Brüsselis jätkus täna ELi ülemkogu, kus euroliidu liidrid jõudsid kokkuleppele ka Iirimaad puudutavates küsimustes, vahendas AFP.

«Täna saavutatud kokkuleppe alusel olen ma järgmisel aastal valmis sellega tagasi iiri rahva ette minema,» kinnitas Iirimaa peaminister Brian Cowen Irish Timesile.

Iiri peaministri otsust on tervitanud nii Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Ühendkuningriigi peaminister Gordon Brown ja ELi eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy.

EL pidi Iirimaale tegema mitmeid järeleandmisi, millest üks olulisemaid on Euroopa Komisjoni voliniku koha säilitamine, kuigi Lissaboni lepe näeb ette komisjoni koosseisu kärpimist. Lisaks lubas EL Iirimaale mitmeid juriidilisi garantiisid, mis puudutavad kohalikke maksu- ja sotsiaalseadusi ning iirlaste traditsioonilist sõjalist neutraliteeti.

Suure tõenäosusega pannakse Lissaboni leping teistkordselt Iirimaal rahvahääletusele enne järgmise aasta 31. oktoobrit, mil lõpeb praeguse Euroopa Komisjoni ametiaeg.

Kui kõik ülejäänud 26 liikmesriiki jätsid Lissaboni lepingu ratifitseerimise oma parlamentide kätesse, siis Iirimaa oli ELi ainus riik, mis pidi ühenduse juhtimist uuendava leppe oma põhiseadusest tulenevalt rahvahääletusele panema.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid juunis toimunud esimesel rahvahääletusel kukus reformilepe Iirimaal läbi. Siiski ei pea ülejäänud liikmesriigid ratifitseerimisprotsessi uuesti alustama, kui iirlased ELi institutsioone reformiva lepingu heaks kiidavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles