Jeemeni president hoiatab kodusõja eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Jeemeni pealinnas Sanaas eile, kus nõuti presidendi lahkumist.
Meeleavaldus Jeemeni pealinnas Sanaas eile, kus nõuti presidendi lahkumist. Foto: SCANPIX

Jeemeni president Ali Abdullah Saleh hoiatab kodusõja eest ja ei kavatse ametist lahkuda, et mõned tema oponendid pääseksid vahevalitsusse.

Ajalehtedele Time ja The Washington Post antud intervjuus viitab ta teiste hulgas opositsionääride poolele üle läinud kindralile Ali Mohsen al-Ahmarile.

Saleh rõhutas, et ei kavatse võimust loobuda, et al-Ahmar pääseks vahevalitsusse.

Saleh naasis kodumaale eelmisel nädalal pärast Saudi Araabias veedetud kolme kuud. Riigipea vajas ravi pärast juunis aset leidnud mõrvakatset.

Saleh peab seisma silmitsi laialdaste meeleavaldustega ja samuti ülejooksikutest sõdurite ning hõimude võitlejate mässuga.

Jeemeni president on korduvalt keeldunud kirjutamast alla Araabia riikide vahendatud üleminekulepingule. Selle põhjal läheks võim üle asepresidendi Abdrabuh Mansur Hadi kätte ja Saleh saaks vastutasuks puutumatuse.

«Kui me anname võimu üle ja nad (konkureerivad jõud) on seal, siis see tähendab, et anname järele mässule,» ütles Saleh esimeses intervjuus pärast Jeemenisse naasmist.

Ajakirjanike kinnitusel on presidendi näos sügavad armid ja tal on kuulmisega probleeme. Artiklite juures ühtegi lähedalt tehtud fotot ei ole.

Jeemeni rahvarahutused, milles nõutakse 30 aastat võimul püsinud Salehi lahkumist, said alguse jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles