Putin pakkus Trumpile Donbassis rahvahääletust (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin kohtusid esmaspäeval Helsingis.
USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin kohtusid esmaspäeval Helsingis. Foto: Mikhail Metzel / Mikhail Metzel/TASS / Scanpix

Vene president Vladimir Putin rääkis Vene diplomaatidele, et pakkus Helsingi tippkohtumisel USA riigipeale Donald Trumpile kaaluda Ida-Ukraina tüli lahendamiseks rahvahääletuse korraldamist, edastas agentuur Bloomberg viitega kahele allikale, kes viibisid kinniste uste taga toimunud kohtumisel Vene välisministeeriumis.

Üks allikas ütles agentuurile, et tema teada palus Trump Putinit mitte arutada rahvahääletuse küsimust Helsingi tippkohtumise pressikonverentsil. Putin olevat soostunud mitte rääkima kavast avalikult, et Trump jõuaks selle üle järele mõelda.

Agentuuriga vestelnute teatel tegi Putin ettepaneku korraldada rahvusvahelise kogukonna kaasabil rahvahääletus, millel tunnustamata rahvavabariikide elanikkond määratleks oma territooriumi staatuse.

Valge Maja esindajad Bloombergi päringule ei vastanud.

Pärast Helsingi kohtumist ütles Trump, et Ukraina oli Putiniga arutatud teemade seas. Ta ei soostunud andma aga täpsemat teavet.

USA ja Euroopa Liit on korduvalt süüdistanud, et Venemaa saadab sõjaväelasi ja relvastust Ida-Ukraina separatistide toetamiseks. Venemaa eitab oma seotust hoolimata sellest, et arvestatav hulk Vene sõdureid on Ukrainas vangi langenud. 

Putin viitas lisaks 2014. aasta referendumile Krimmis, mida kasutati ära Venemaa anneksiooni õigustamiseks. Rahvusvaheline kogukond rahvahääletuse tulemust ei tunnusta. "Me usume, et me korraldasime selle referendumi rahvusvahelise õiguse rangete reeglite järgi. Juhtum on Venemaa jaoks lõpetatud," ütles Putin pressikonverentsil Trumpi kõrval. 

Donetski ja Luhanski mässulised pidasid maha referendumid 2014. aasta mais, millega nad kuulutasid end iseseisvaks. USA ja Euroopa Liit on neid rahvahääletusi nimetanud ebaseaduslikuks. Ukraina peab toimunut farsiks. Venemaa ütles toona, et austab hääletusi tulemusi. Need näitasid, et kuni 96 protsenti rahvastikust soovib Ukrainast lahku lüüa. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles