Otsi Google'i piltidest idiooti, saad tulemuseks Trumpi (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Polaris/SIPA / Polaris/SIPA/Scanpix

Donald Trump kütab kirgi USAs ja kogu maailmas. Kogu presidendiaja on internetis käinud võitlus tema imago üle. Päriselu lahingumoona asemel kasutatakse selles võitluses viraalseid nalju ja meeme, et kujundada internetikasutajate arvamust. 

Viimase juhtumina on saavutatud olukord, kus Google’i otsingumootor seostab omavahel Trumpi ja sõna idioot. Kui otsida Google’i «idiot» terminiga pilte, kujutab enamik esilehe vastetest USA presidenti. 

Oma panuse andis Green Day laulu «American Idiot» («Ameerika idioot») kasutamine meeleavaldustel Londonis, kui protesteeriti Trumpi külaskäigu vastu. Samuti on hoogu kogunud kampaania Redditis hääletada üles Trumpi pilti ja vastavat nimetust kandvaid postitusi. 

Kuigi seos «idioodi» sõnaga võib tunduda Trumpi toetajatele meelevaldne, ei ole Google varem näidanud üles huvi otsingualgoritmi vasteid avalikkuse meelepaha tõttu muuta. Selle asemel, et kehtestada algoritmile kindlad tulemused, on nad ostnud reklaamipinda ebasobivate tulemuste kõrval.

Nii kajastati juudikarikatuuride kõrval reklaamides, miks sellised vasted on ebakohased. Samamoodi keeldus Google maha võtmast vastet, kui 2009. aastal andis Michelle Obama nime otsimine vasteks retušeeritud pildi ahvi näojoontega esimesest leedist.

Enne 2016. aasta presidendivalimisi korraldasid Trumpi pooldajad internetis kampaania, mille tulemusena ilmusid Bill Clintoni näopildid «vägistaja» sõna otsingu tulemusteks. 

Kuigi Google’i algoritm ei ole läbipaistev, võtab see kiiresti arvesse muutusi internetiotsingutes. Clintoni pilt enam «vägistaja» sõnaga seotud ei ole, seega võib oodata, et ka Trumpi ja idioodi seos kaob ruttu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles