Liibüa peaminister välistas EL-i asüülikeskuste rajamise (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania organisatsiooni Proactiva Open Arms liikmed päästavad pagulasi Vahemerelt, Liibüa rannikust 85 meremiili kaugusel.
Hispaania organisatsiooni Proactiva Open Arms liikmed päästavad pagulasi Vahemerelt, Liibüa rannikust 85 meremiili kaugusel. Foto: PAU BARRENA / AFP / Scanpix

Liibüa peaminister ei kavatse Euroopa Liidul lubada asüülikeskuste rajamist riiki, teatas valitsusjuht täna.

«Me oleme rangelt vastu sellele, et Euroopa paneb ebaseaduslikud migrandid, keda EL-is enam ei taheta, meie riiki,» ütles Fayez al-Sarraj intervjuus Saksa päevalehele Bild.

«Me ei kavatse nõustuda mingite kokkulepetega EL-i rahaga ebaseaduslike migrantide juurde võtmiseks,» ütles ta. Euroopa liidrid peaksid survestama hoopis migrantide lähteriike, et takistada nende teele asumist, lisas minister.

EL-i liidrid nõustusid juunis tippkohtumisel rajada väljumisplatvorme EL-i piiride taga migrantide taotluste menetlemiseks. Need keskused tegutseksid koostöös ÜRO pagulasameti ja Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooniga.

Ükski riik pole seni nõustunud võõrustama mõnda sellist keskust, kus sõelutakse välja asüüli vajavad migrandid. Oma keeldumisest on teatanud nii Maroko kui Tuneesia, samuti Albaania.

Sarraj lükkas tagasi ka Hispaania päästeorganisatsiooni Proactiva Open Arms väited mõne päeva eest, mille järgi Liibüa rannavalve päästis ühelt aluselt kõik migrandid peale kahe naise ja ühe poisi. Hispaania päästjate saabumisel oli üks naistest ja poiss surnud, teise naise elu suudeti päästa.

«Need on ennekuulmatud süüdistused ja ei vasta tõele. Meie rannavalve on seda juba täpsustanud,» ütles Sarraj, kes juhib ÜRO toetatud Liibüa valitsust Tripolis.

Liibüa rannavalve peatab EL-iga allkirjastatud leppe alusel põgenikepaate, kes üritavad Liibüast üle Vahemere Euroopasse pääseda. ÜRO teatel on tegemist ebainimliku kavaga, sest migrandid tuuakse tagasi Põhja-Aafrika riigi õudsetesse kinnipidamiskeskustesse.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles