Elanikud põgenevad Gaddafi kodulinnast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tossav Sirte
Tossav Sirte Foto: SCANPIX

Tsiviilelanike põgenemine Liibüa kukutatud diktaatori Muammar Gaddafi sünnilinnast Sirtest suureneb, Punase Risti andmetel vajatakse linnas hädasti ravimeid.

Punase Risti kinnitusel surevad keskses Ibn Sima haiglas inimesed ära, kuna seal napib hapnikku ja generaatorite jaoks pole kütust, vahendas BBC

Vahevalitsuse väed piiravad Sirtet väga aktiivselt. Nad andsid reedel kaks päeva aega, et kõik soovijad saaksid linnast lahkuda, kuid tegelikkuses on lahingud jätkunud .

Linnast põgenenud tsiviilelanike kinnitusel pole Sirtes ei elektrit ega vett, ka napib toiduaineid. Lisaks Gaddafi poolehoidjate ja vahevalitsuse vägede rünnakutele ohustavad linna jäänuid veel ka NATO õhurünnakud, vahendas Reuters.

Osa vahevalitsuse sõduritest katkestas paariks tunniks tulistamise, et Punase Risti töötajad saaksid viia haiglasse vajalikke medikamente.

Gaddafi poolehoidjad on täna kasutanud snaipereid ja tulistanud granaadiheitjatest.
Punase Risti rahvusvahelise komitee pressiesindaja rääkis Genfis, et haiglaametnike väitel on haiglas ligi 200 haavatut ja nende arv suureneb.

Rahuajal elas Sirtes umbes 100 000 inimest. Praegu pole mingeid andmeid, kui palju neist on linna jäänud. Organisatsiooni Piirideta Arstid liikmed püüdsid eile toimetada haiglatesse ravimeid ja muid vajalikke vahendeid, kui tõsise tulevahetuse pärast olid nad sunnitud pöörduma tagasi.

Vahevalitsuse kinnitusel lahkub linnas üha enam ka Gaddafit toetavaid sõdureid, kuna neil pole laskemoona ega süüa. Nad on isikutunnistused ära visanud ja sulandunud põgenevate tsiviilelanike sekka. Just seetõttu on Sirtesse viivate maanteede ääre kontrollpunktid, kus seisab järjekorras sadu autosid.

Vahevalitsuse väed on püüdnud Gaddafi sünnilinna oma kontrolli alla saada kaks nädalat. Eile pommitasid nad linna kogu jõuga. Linnast põgenevatele tsiviilelanikele on jäetud vaid üks lahkumiste, ütles sõjaväejuht Musatafa al-Rubaie. Tema kinnitusel on piiramisrõngas viie kilomeetri kaugusel Sirte keskusest, kõrgete hoonete katustel olevad snaiperid muudavad edasiliikumise raskeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles