Araabia maade netiaktivistidele ennustatakse Nobeli rahupreemiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse noorsooliikumise üks algatajaid Israa Abdel Fattah
Egiptuse noorsooliikumise üks algatajaid Israa Abdel Fattah Foto: SCANPIX

Selle aasta Nobeli rahuauhind võib minna araabia maade demokraatialiikumiste netiaktivistidele.

Norra endise asevälisministri Jan Egelandi arvates on Nobeli komitee ja selle juhtidel silme ees selle aasta kevade suured poliitilised muutused, millel on rahvusvaheline mõju, edastab Helsingin Sanomat.

«Mitte mingi muu sündmus ei ole meie lähiajalugu nii võimsalt vorminud. Kõne alla võib tulla isik või isikud, kes esindavad demokraatlikku rahuliikumist. Näiteks keegi, kes koordineeris demokraatlikke ülestõuse Facebookis. Samas saab Nobeli auhinna läbi tähelepanu ka sotsiaalmeedia,» lisas Egeland.

Otsust, kes saab Nobeli rahupreemia, ei ole veel langetatud.

Nobeli rahupreemial on sel aastal 241 kandidaati, millest 53 on organisatsioonid. Araabia maade demokratiseerimise eestvõitlejatena on näiteks kandidaatideks esitatud Tuneesia blogija Lina Ben Mhenni, Egiptuse internetiaktivist Wael Ghonim ja Egiptuse noorsooliikumise üks algatajaid Israa Abdel Fattah.

Teised kandidaadid on paljastava meediaorganisatsiooni Wikileaks asutaja Julian Assange, Saksamaa endine kantsler Helmut Kohl ning Venemaa organisatsiooni Memorial asutaja Svetlana Gannuškina.

Kandidaatide nimed hoitakse tavaliselt saladuses ja avaldatakse vaid siis, kui neid kandidaatideks esitanud soovivad nimede avaldamist.

Rahupreemia kandidaate saavad esitada endised selle auhinna saajad, kuid ka riikide valitsuste ja parlamentide liikmed.

Nobeli rahupreemia suurus on kümme miljonit Norra krooni ( ligi 1,3 miljonit eurot).

Nobeli rahupreemia saaja avalikustatakse 7. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles