Perekonnal lubati alles jätta Van Gogh' «Tähistaevaga» maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Van Gogh' teosest inspireeritud seinamaaling lubatakse alles jätta.
Van Gogh' teosest inspireeritud seinamaaling lubatakse alles jätta. Foto: John Raoux / AP / Scanpix

Teisipäeval lõpetati vabandusega üle aasta kestnud võitlus, mille keskmes oli Floridas asuva maja seinamaaling. See oli maalitud Vincent van Gogh' kuulsa teose «Tähistaevas» järgi.

Nimelt katsid Nancy Nemhause ja Lubomir Jastrzebski oma kodumaja aia «Tähistaevast» inspireeritud kujutistega. Neil oli mure oma täiskasvanud autistliku poja pärast, kes võis ära eksida. Perekond lootis, et nii silmatorkavat maja teavad kõik ümberkaudsed, kes oskaksid siis poega koju juhatada.

Pärast seda, kui linnaametnikud neid teavitasid, et aed peab sobima maja seintega, laiendasid nad teost ja värvisid kogu kahekorruselise elamu sinise-kollasekirjuks. 

Tähistaevaline maja.
Tähistaevaline maja. Foto: John Raoux / AP

Mount Dora ametnikud jõudsid järeldusele, et eresinine taust ja kollased tähed on võrdväärsed ärisildiga. Seetõttu oli perekond rikkunud linna märgiseadust. Nad käskisid perel kunstiteose kinni katta ja maksta üle 8500 euro trahvi. 

Vastuseks esitas perekond kohtuhagi, kus nad argumenteerisid, et et maalritöö on kaitstud sõnavabaduse sätetega.

Sellel nädalal võtsid linnanõukogu liikmed ühehääselt vastu kohtuvälise kokkuleppe, millega anti van Gogh' majale puutumatus, et tulevikuks ei saaks kunstiteosele määrusi esitada. Samuti maksti Nemhauserile ja Jastrzebskile peaaegu 13 000 eurot hüvitist kohtukulude katmiseks. Lisaks esitas linnapea Nick Girone isikliku vabanduse. 

Nemhauser ütles, et tal on kahju, et nad pidid selle saaga läbi tegema, kuid lõpp hea, kõik hea. 

Lubomir Jastrzebski ja Nancy Nembhauser koos oma pojaga.
Lubomir Jastrzebski ja Nancy Nembhauser koos oma pojaga. Foto: HANDOUT / REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles