Leht: Venemaa andis loa välismaal elavad riigi vaenlased tappa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FSB peakorter Moskvas.
FSB peakorter Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) on andnud loa «elimineerida» välismaal elavad isikud, keda võimud peavad riigi vaenlaseks, ja lasknud luua eriüksusi nende operatsioonide täideviimiseks, kirjutab The Daily Telegraph.

Väite allikaks on 2003. aasta 19. märtsist pärinev dokument, mis Briti lehele lekitati. Käskkirjal, millele on alla kirjutanud FSB vastuluure ülema 1. asetäitja kindralpolkovnik Mihhail Netšajev, on märgistus «Salajane dokument. Ainult asutusesiseseks kasutamiseks. Mitte paljundada.».

Lehe sõnul on sama dokument tõenäoliselt ka Scotland Yardi terrorismivastase osakonna valduses, mis uurib endise KGB agendi Aleksandr Litvinenko tapmist Londonis 2006. aastal.

Dokumendis seisab viide kaheksa kuud varem vastu võetud ekstremistliku tegevuse vastasele seadusele, ehkki too ei sisalda sätteid jõu kasutamise kohta. Käskkirja sõnul on eesmärk sihtmärke jälgida, identifitseerida ja vajadusel nad Vene Föderatsiooni tagasi tuua.

Samuti annab see «eriliste juhendite» olemasolul loa väljaspool Vene Föderatsiooni, täpsemalt lähivälismaal (endised NSVLi maad) ja ELis elimineerida ebaseaduslike terrorirühmituste ja ekstremistlike moodustiste liidrid ja isikud, kes on lahkunud Venemaalt illegaalselt ja on kuulutatud tagaotsitavaks.

Tagaotsitavate all peetakse dokumendi väitel silmas isikuid, kes on süüdi terrorismis, ekstremistlikus tegevuses, mõrvas, inimröövis ja teistes eriti tõsistes kuritegudes Vene Föderatsiooni ja selle kodanike vastu.

Käskkiri näeb vastrajatud üksustele ette intensiivset väljaõpet, mis vastaks konkreetsetele töötingimustele Lääne-Euroopas ja ELi maades.

Vladimir Putin surus Vene riigiduumas 2006. aastal läbi seaduseelnõu, mis andis FSB-le loa välismaal «terroriste» tappa. Telegraphi sõnul näitab lekitatud dokument aga, et ulatuslik programm oli selleks ajaks juba paigas.

Venelased on viimastel aastatel väljaspool Venemaad – Dubais, Kataris ja Viinis korraldanud mitmeid atentaate tšetšeenide vastu. Hiljutisim intsident leidis aset eelmisel kuul, kui relvastatud kurjategija laskis Istanbulis päise päeva ajal maha kolm tšetšeeni – Põhja-Kaukaasia mässuliste juhi Doku Umarovile lähedal seisvaks peetud Berg-Khaž Musavei ja tema kaks ihukaitsjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles