Bush saabus üllatuslikult ka Afganistani

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush vestlemas oma afgaani kolleegi Hamid Karzaiga viimase palees Kabulis.
USA president George W. Bush vestlemas oma afgaani kolleegi Hamid Karzaiga viimase palees Kabulis. Foto: Reuters / Scanpix

USA president George W. Bush jätkas oma üllatuslikku lahkumisvisiitide seeriat, lennates Iraagist salaja edasi Afganistani, kus ta kohtus lääneriikide toel valitseva presidendi Hamid Karzaiga.


Bush ütles hilisemal pressikonverentsil ajakirjanikele, et ta kinnitas Washingtoni jätkuvat toetust sellele riigile ka pärast peatset võimuvahetust, vahendas Reuters.

Kabulist põhja pool asuvas Bagrami õhuväebaasis varahommikul maandunud president pidas eelnevalt kõne ka USA sõduritele ning tänas neid kodumaale osutatud teenete eest.

«Me teeme lootusrikkaid edusamme,» kinnitas Bush. «Afganistan on dramaatiliselt muutunud sellest, mis ta oli kaheksa aastat tagasi.»

Kohaliku ajakirjaniku kriitikale vastates oli ta siiski sunnitud tunnistama, et islamistlikku Talibani pole nende aastate jooksul elimineerida õnnestunud ning see on endiselt raske vastane. Bush väljendas seejuures toetust oma järglase Barack Obama plaanile saata Afganistani julgeolekut parandama täiendavaid vägesid.

Karzai omakorda tänas ameeriklasi abi eest ning kinnitas, et selle eesmärgiks on muuta Afganistan võimeliseks seisma omaenda jalgadel. «Afgaani rahvas ei taha igavesti olla koormaks rahvusvahelisele üldsusele,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles