USA vabariiklaste suursoosiku toetus on järsult langenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texase kuberner Rick Perry.
Texase kuberner Rick Perry. Foto: SCANPIX

Suvel USA presidendiralliga liitunud ja kohe üheks vabariiklaste suursoosikuks tõusnud Texase kuberneri Rick Perry populaarsus on viimase kuuga järsult langenud ning seni autsaideriks peetud Herman Cain on tõusnud tema kõrvale, näitab värske küsitlus.

Washington Posti ja ABC Newsi küsitluse järgi on vabariiklaste presidendikandidaatide seas praegu populaarseim endine Massachusettsi kuberner Mitt Romney, keda toetab 25 protsenti vastanutest.

Senise liidri Perry populaarsus on kuu ajaga vähenenud 13 punkti võrra ning teda toetab 16 protsenti vastanutest. Sama kõrge toetus on Cainil, pitsafirma Godfather's Pizza endisel tegevjuhil, kes võitis eelmisel kuul olulise eelhääletuse Florida osariigis.

Neljandal kohal on 11 protsendiga esindajatekoja liige Ron Paul, kes on vastu USA sõjalisele sekkumisele välisriikides ja välisabi andmisele. Temale järgnevad seitsme protsendiga endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich ja esindajatekoja liige Michele Bachmann.

Kommentaatorid on kritiseerinud Perry esinemist hiljutistes teledebattides ning küsitluse järgi on vabariiklaste valijate seas äärmiselt ebapopulaarne ka Perry otsus tasuda Texases tudeerivate illegaalsete immigrantide järeltulijate õppemaks.

Nagu küsitlused näitavad, ei ole vabariiklased veel kindlalt ühegi kandidaadi taha koondunud. Siiski on 80 protsenti vastanutest arvamusel, et kes iganes lõplikuks kandidaadiks saab, suudab ta tuleva aasta novembris võita president Barack Obamat.

Washington Posti ja ABC Newsi küsitlus viidi läbi telefoni teel 29. septembrist 2. oktoobrini. Uuringus osales 397 vabariiklast ja pigem vabariiklasi toetavat sõltumatut valijat. Küsitluse veamäär on kuus protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles