Herkel jäi ENPA presidendikandidaadi valikul alla prantslasest parteikaaslasele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Riigikogu Eesti delegatsiooni esimees Andres Herkel jäi Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) presidendikandidaadi valimisel selgelt alla oma parteikaaslasele Prantsusmaalt Jean Claude Mignonile.

Strasbourgis algas ENPA sügisistungjärk ning Euroopa Rahvapartei rühm ENPA-l hääletas kandidaate assamblee presidendi kohale, mis vastavalt parteirühmade vahelisele rotatsioonile kuulub alates tuleva aasta jaanuarist Rahvapartei esindajale, teatas riigikogu pressiesindaja.

Kandidaatide sõelumisel jäid esile Prantsusmaa esindaja Jean Claude Mignon ja Eesti delegatsiooni esimees Andres Herkel, selge äälteenamusega (82:39) võitis Mignon.

Herkeli programm keskendus vajadusele suurendada assamblee nähtavust ja rahvusvahelist autoriteeti senisest selgemate hinnangutega inimõiguste ja demokraatlike standardite rikkumisele liikmesriikides.

«Esitasin küllalt terava hinnangu öeldes, et Euroopa Nõukogu on oma sagedase otsustamatusega otsustanud mängida «Euroopa teises liigas», jäädes üha selgemalt Euroopa Parlamendi varju. Samuti esitasin rea ettepanekuid, kuidas olukorda parandada,» ütles Herkel.

Tema sõnul nende hinnangutega suurel määral ka nõustuti, kuid peamiselt Lääne Euroopa suurriikide häältega esitati presidendikandidaadiks Mignon, kelle programm oli oluliselt pehmem.

Assamblee plenaaristungitel arutatakse sel nädalal kiireloomuliselt poliitilist olukorda Balkanil ja humanitaarkatastroofi all kannatava Ida-Aafrika abistamist.

Neljapäeval astub assamblee ees üles palestiinlaste liider Mahmoud Abbas.

Reedeni kestval istungjärgul kuuluvad ENPA Eesti delegatsiooni lisaks Herkelile veel riigikogu liikmed Margus Hanson ja Mailis Reps ning asendusliikmed Paul-Eerik Rummo ja Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles