Vene sõjalaevad väisavad Kuubat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene madrused sõjalaeval Admiral Tšabanenko.
Vene madrused sõjalaeval Admiral Tšabanenko. Foto: Reuters / Scanpix

Kariibi merel juba mitmendat nädalat ringi tiirutavad Vene sõjalaevad jõuavad selle nädala lõpuks ka kommunistliku Kuuba sadamasse, mis saab olema esimene selline visiit pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist.

Vene mereväe teatel on külaskäik saareriiki planeeritud eesseisvaks nädalavahetuseks. Kuubale reedel saabuvate sõjalaevade üksust juhib allveelaevatõrjuja Admiral Tšabanenko, vahendas BBC News.

Venezuelaga peetud ühismanöövritel hiljuti osalenud hävitaja läbis alles äsja esimese Vene sõjalaevana pärast Teist maailmasõda ka Panama kanali ning külastas selle läänepoolses otsas asuvat endist USA mereväebaasi. Lõppenud nädalavahetuse veetis aga flotill juba aega Nicaraguas.

Moskva aktiivsuse kasvu selles regioonis nähakse väljakutsena USA mõjuvõimule viimase oma nn koduõuel. Kuuba kommunistlik juhtkond oli pikalt lähedastes liitlassuhetes Nõukogude Liiduga, ent pärast selle lagunemist sidemed Venemaaga nõrgenesid. Nüüd on hakatud vana sõprust taas soojendama.

Venemaa oli muu hulgas ka esimene riik, kes saatis tänavu sügisel pärast kaht ränka orkaani Kuubale humanitaarabi ning alles novembris sõlmis president Dmitri Medvedev  külaskäigul sinna ka uued olulised kaubanduslepingud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles