«Püksipommari» kohtuprotsess algas vihapurskega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umar Farouk Abdulmutallab
Umar Farouk Abdulmutallab Foto: SCANPIX

Nigeeria noormees, keda süüdistatakse katses lasta 2009. aasta jõulude ajal õhku Hollandist USAsse teel olnud reisilennuk, teatas täna kohtus, et möödunud reedel Jeemenis tapetud mõjukas islamivaimulik on tegelikult elus.

«Anwar on elus,» teatas Umar Farouk Abdulmutallab Detroidi föderaalkohtus, viidates USAs sündinud Anwar al-Awlakile, kes sai surma CIA ja USA sõjaväe õhurünnakus. Awlakit peeti Al-Qaeda Jeemeni haru juhtfiguuriks ja üheks islamistliku terrorismi parimaks propagandistiks.

«Mudžahiidid teevad USA maatasa – vähkkasvaja USA,» lisas Abdulmutallab AP teatel.

Nigeerlase vihapurse juhtus ajal, mil Detroidi föderaalkohus oli alustamas vandekohtunike valimist. 24-aastane Abdulmutallab, kes soovib protsessi ajal tegutseda iseenda advokaadina, on varem ajakirjanikele öelnud, et nad peaks loobuma levitamast väärinfot, nagu oleks Osama bin Laden surnud.

Nigeeria kõrgklassi peres võrsunud Abdulmutallab on tunnistanud, et teda juhendas ja innustas enesetapurünnaku katse eel just Awlaki. Noormees soovis uurijate sõnul Amsterdamist Detroiti suundunud reisilennukit õhkides saada märtriks.

Abdulmutallab saabus täna kohtusaali, kandes talle liiga suurt vangla T-särki. Kohtunik Nancy Edmunds andis talle käsu soliidsemad riided selga panna. Edmunds on juba tagasi lükanud mitu Abdulmutallabi palvet, muu seas ettepaneku, et juhtumit arutataks islamiseaduse järgi.

Abdulmutallab eitab süüd kaheksas talle omaks pandavas kuriteos, nende seas kavas sooritada terroriakt ja kasutada massihävitusrelva. Tema plaan lennuk õhku lasta ebaõnnestus üksnes seetõttu, et aluspükstesse õmmeldud lõhkeaine ei plahvatanud ning põhjustas vaid väikese tulekahju, mille vältel õnnestus kaasreisijail ja lennuki meeskonnal Abdulmutallab enda kontrolli alla võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles